Platforma RO100 a cerut Ministerului Justiției accesul la documentele de evaluare a celor patru candidați la șefia DNA

Manualele școlare pentru elevii de clasa a VI-a se află, cu o lună înainte de începerea noului an școlar, sub semnul ilegalității. După ce Curtea Constituţională a stabilit neconstituţionalitatea reorganizării Editurii Didactice şi Pedagogice, activitatea coaliţiei de guvernare continuă să fie o dovadă a haosului, a lipsei de coerență și de profesionalism în ceea ce privește asigurarea manualelor școlare pentru elevi.

„Numeroase persoane publice și organizații, printre care și Platforma România 100, au tras semnale de alarmă repetate cu privire la pericolul manualului unic și al editurii unice pentru asigurarea pluralismului resurselor educaționale. Cu toate acestea, inițiativa fostului ministru al Educației, Liviu Pop, îmbrăcată sub forma unei așa-zise reforme a pieței manualelor școlare, a fost imediat preluată de actualul ministru, Valentin Popa. Lucru care a făcut ca astăzi procesul de editare a manualelor de către Editura Didactică și Pedagogică să fie în ilegalitate“, explică Mirabela Amarandei, moderator al Comunității tematice Educație din cadrul Platformei RO100.

Cele două acte legislative prin care s-a încercat, pe rând, transformarea Editurii Didactice și Pedagogice din Regie Autonomă în Societate pe Acțiuni, apoi legiferarea pieței manualelor școlare au fost declarate neconstituționale, una după alta.

Astfel, în cazul Editurii Didactice și Pedagogice, ordonanța de urgență prin care aceasta era reorganizată a fost declarată neconstituțională în luna aprilie a acestui an, Curtea Constituțională constatând încălcarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat și al principiului egalității în fața legii, în condițiile în care Editura ar fi avut, în urma acestei ordonanțe, un statut privilegiat în fața altor societăți pe acțiuni. Cu toate că Parlamentul era obligat să pună în acord textul din ordonanță cu decizia Curții în 45 de zile, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, în ciuda poziției Curții Constituționale, Ministerul Educației a semnat un contract de 24 de milioane de lei cu Editura Didactică și Pedagogică.

În ceea ce privește Legea Manualului, aprobată cu majoritate absolută în Senat, aceasta a fost declarată „neconstituțională, în ansamblul său“, de Curtea Constituțională. Situația e cel puțin ilară, Curtea constatând că Legea Manualului nu este una organică, ci o lege ordinară. Cu alte cuvinte, actul legislativ trebuia depus și aprobat la Camera Deputaților, nu la Senat, cum au făcut parlamentarii coaliției PSD-ALDE. Mai mult, fiind lege ordinară, nu necesita majoritate absolută la vot.

„Deși legile organice sunt prevăzute expres în Constituție, parlamentarii PSD-ALDE au încurcat Legea Manualului cu legi care reglementează organizarea Guvernului şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă, regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război sau organizarea administraţiei publice locale“, subliniază Mirabela Amarandei.

În acest moment, toate deciziile ministrului Valentin Popa pentru atribuirea contractului de editare, respectiv pentru monopolul deținut de Editura Didactică și Pedagogică, dar și pentru selecția ofertelor de manuale școlare care vor fi puse la dispoziția elevilor sunt fără temei legal.

Platforma România 100 atrage atenția că, prin perpetuarea acestei situații fără precedent, inițiată de mai bine de opt luni, Ministerul Educației încalcă în mod deliberat prevederile legale, aratând dispreț atât față de lege, cât și față de răspunderea publică pe care o are în fața sutelor de mii de elevi, părinți și profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *