Ploaie de meteoriți în luna mai. Oportunitate pentru pasionații de astronomie

Ploaie de meteoriți în luna mai. Oportunitate pentru pasionații de astronomie

Strălucirea Lunii poate că a ascuns ploaia de meteoriţi Lyrid din aprilie, însă observatorii de stele vor avea o altă oportunitate la viitoarea ploaie de meteoriţi Eta Aquariids, care va atinge punctul culminant în jurul orei 12 a.m. ET, adică 7 a.m. ora Moldovei pe 5 mai, relatează Noi.md cu referire la dcnews.ro.

Eta Aquariidele, denumite după constelaţia Aquarius, provin din resturile cometei Halley, cunoscuta cometă vizibilă de pe Pămînt la fiecare 76 de ani, potrivit NASA.

Ultima dată cînd cometa a fost observată pe cerul nostru a fost în 1986 şi nu va mai apărea din nou pînă în 2061.

Deşi Eta Aquariidele sînt vizibile atît din emisfera nordică, cît şi din emisfera sudică, ele sînt cel mai bine văzute în emisfera sudică, unde meteorii se vor ridica cel mai sus pe cerul nopţii, potrivit NASA.

Eta Aquariidele se deplasează la viteze amețitoare

În emisfera nordică, meteoriţii vor apărea mai jos pe cer, ceea ce înseamnă că vor atinge orizontul Pămîntului, potrivit NASA.

Eta Aquariidele sînt cunoscute pentru viteza cu care se deplasează, care poate atinge o rată de 148.000 de mile pe oră, potrivit NASA. Meteoriţii vor produce „trenuri” luminoase care rămîn pe cer timp de cîteva secunde după ce meteoritul a străbătut cerul.

Ploaia va rămîne activă pînă pe 27 mai, potrivit CNN.

Delta Aquariidele sînt cel mai bine văzute de la tropicele sudice şi vor atinge apogeul între 28 şi 29 iulie, cînd luna este plină în proporţie de 74%.

Predicţiile privind vîrful variază, totuşi, iar ploaia ar trebui să fie totuşi vizibilă în orele dinaintea zorilor pe 4, 5 şi 6 mai 2022, potrivit EarthSky.

Perseidele vor avea loc în luna august

Interesant este faptul că o altă ploaie de meteoriţi atinge vîrful în aceeaşi noapte, Alpha Capricornidele. Deşi aceasta este o ploaie mult mai slabă, se ştie că produce cîteva mingi de foc strălucitoare în timpul vîrfului său. Va fi vizibilă pentru toată lumea, indiferent de ce parte a ecuatorului se află.

Ploaia de meteoriţi Perseide, cea mai populară a anului, va atinge apogeul între 11 şi 12 august în emisfera nordică, cînd luna este plină doar 13%.

Programul ploilor de meteoriţi pentru restul anului, conform previziunilor de ploi de meteoriţi ale EarthSky:

8 octombrie: Draconidele
21 octombrie: Orionidele
4-5 noiembrie: Tauridele de sud
11-12 noiembrie: Tauridele de nord
17 noiembrie: Leonidele
13-14 decembrie: Geminidele
22 decembrie: Ursidele.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/diverse/ploaie-de-meteoriti-in-luna-mai-oportunitate-pentru-pasionatii-de-astronomie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *