Polonia își va crește bugetul apărării la 2,5% din PIB până în anul 2030

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat luni legea prin care bugetul apărării al acestei țări va crește progresiv de la 2% din PIB, cât este în prezent, până la 2,5% din PIB în anul 2030, informează agenția EFE.

20bfa2ec-9706-4e44-a0c7-0dcb8a8bd6a5

Guvernul conservator de la Varșovia insistă că Polonia trebuie să-și suplimenteze cheltuielile militare pentru a-și moderniza armata și pentru a face față unor eventuale amenințări de genul celor observate în Ucraina vecină.

‘Conform previziunilor noastre, în zece ani armata noastră va fi pregătită să facă față singură oricărui inamic’, a susținut duminică ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz.

Pe lângă achiziția de armament, planul executivului de la Varșovia prevede și sporirea efectivelor armatei până la 200.000 de membri, dintre care circa 50.000 vor fi voluntari din așa-numitele Unități de Apărare Teritorială.

Grupul american Raytheon a anunțat vineri că a înaintat Poloniei oferta sa de compensație industrială (offset) și de transfer de tehnologii legată de o eventuală achiziție de baterii sol-air Patriot, un contract estimat la circa 7 miliarde de euro. Printre echipamentele militare pe care Polonia intenționează să le achiziționeze în anii următori se numără avioane de vânătoare F-16, elicoptere și submarine.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/polonia-isi-va-creste-bugetul-apararii-la-2-5-din-pib-pana-in-anul-2030-18-55-15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *