Polonia: O importantă televiziune privată de știri, amendată pentru lipsă de imparțialitate în acoperirea manifestațiilor opoziției

Autoritatea poloneză de supraveghere a audiovizualului (KRRiT) a amendat o importantă televiziune privată de știri, TVN24, cu peste 350.000 de euro pentru modul, apreciat ca părtinitor, în care aceasta a relatat despre manifestațiile opoziției în decembrie 2016, transmite marți AFP.

f03748a2-1224-4d65-aa75-29e1841de96c

TVN24, unul din cele două mari canale private poloneze de știri, a respins acuzația, anunțând, pe site-ul său de internet, că va face apel împotriva deciziei KRRiT (Consiliul național de radiodifuziune și de televiziune).

Consiliul a reproșat TVN24 în special că ‘a omis să informeze telespectatorii că manifestațiile din 16-18 decembrie din fața parlamentului erau interzise și că a chemat la participare la ele, în condițiile în care adunarea fusese deja declarată ilegală’, a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt Teresa Brykczynska.

‘Pluralismul informării nu a fost respectat (…) s-a creat un climat de tensiune și de amenințare’, a mai afirmat Teresa Brykczynska. Consiliul, a explicat ea, a reacționat la ‘numeroase plângeri’ și a comparat emisiunile de informare a șase posturi despre aceleași evenimente, în timpul cărora deputați ai opoziției au ocupat hemiciclul parlamentului, iar în exterior aveau loc manifestații de sprijin.

În schimb, potrivit TVN24, ‘acuzațiile formulate de KRRiT se sprijină pe un raport căruia îi lipsesc puternic obiectivitatea și rigoarea, pregătit (…) de o persoană apropiată televiziunii Trwam și Școlii superioare de cultură mediatică din Torun’.

Cele două instituții invocate aparțin grupului catolic naționalist al părintelui Tadeusz Rydzyk, fondatorul influentului post Radio Maryja.

TVN24 mai arată că raportul respectiv omite să menționeze că, la acea vremea, toate intervențiile liderului Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator, aflat la putere), Jaroslaw Kaczynski, ‘au fost transmise în direct și redifuzate de mai multe ori’. De asemenea, raportul nu citează ‘niciun singur caz de minciună sau de eroare materială’, afirmă postul de știri.

După accederea la putere a PiS, în octombrie 2015, între mass-media apropiate opoziției și cele din audiovizualul public sunt schimbate permanent acuzații, mai ales televiziunea TVP Info fiind învinuită de propagandă guvernamentală.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/12/12/polonia-o-importanta-televiziune-privata-de-stiri-amendata-pentru-lipsa-de-impartialitate-in-acoperirea-manifestatiilor-opozitiei-14-59-40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *