Poluarea ucide milioane de persoane la nivel mondial (studiu)

Poluarea este răspunzătoare de moartea a milioane de persoane la nivel mondial, mare parte dintre acestea fiind cauzate de afecțiunile asociate acestui fenomen, precum probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale și cancer de plămâni, conform unui studiu internațional de amploare, citat vineri de Reuters.

de7e4c01-faec-4a1c-af60-b3cd85e55b5b

Aproape toate decesele asociate poluării — circa 92% — se petrec în țările sărace sau cu venituri reduse, a descoperit cercetarea.

De asemenea, în statele care au cunoscut o industrializare rapidă, precum India, Pakistan, China, Bangladesh sau Madagascar, poluarea este asociată cu nu mai puțin de un sfert din numărul total de decese.

”Poluarea este mai mult decât o provocare ecologică — este o amenințare profundă și omniprezentă ce afectează multe aspecte legate de sănătatea și bunăstarea umană”, a declarat Philip Landrigan, profesor în cadrul Icahn School of Medicine at Mount Sinai din Statele Unite, coparticipant la studiu.

Cercetarea a descoperit că poluarea a fost asociată cu circa nouă milioane de decese în 2015.

Aerul poluat — din cauze diverse, de la transport și industrie până la sursele de foc — a fost cel mai important factor, asociat cu 6,5 milioane de decese, se mai arată în studiu.

Următorul factor important a fost apa poluată, răspunzătoare de răspândirea afecțiunilor gastrointestinale și a infecțiilor parazitare și de 1,8 milioane de decese.

Cel mai mare număr de decese înregistrate în anul menționat, asociate cu poluarea, au fost înregistrate în India — 2,5 milioane — și China — 1,8 milioane.

Studiul, realizat de o echipă internațională de oameni de știință, alcătuită din circa 40 de cercetători, a utilizate date incluse în studiul studiul ”Global Burden of Disease” al Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universității Washington.

Cercetarea a fost publicată vineri în jurnalul medical ”The Lancet”.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/20/poluarea-ucide-milioane-de-persoane-la-nivel-mondial-studiu–09-53-16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *