Popescu, pentru Reuters: „Forțe interne din Transnistria vor să destabilizeze această regiune”

Popescu, pentru Reuters: „Forțe interne din Transnistria vor să destabilizeze această regiune”

Există elemente interne în regiunea transnistreană care încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile, a declarat vineri ministrul de externe Nicu Popescu, în timp ce R. Moldova continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană, transmite Reuters citat de deschide.

Temerile au crescut, în ultimele zile, că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce anumite forțe din regiunea transnistreană au acuzat Kievul că a spus că sînt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

În cadrul unor declarații pentru Reuters, în marginea reuniunii miniștrilor de externe G7 în nordul Germaniei, Popescu a spus că nu poate atribui cuiva vina, dar a spus că este clar că exploziile recente au loc ca urmare a războiului din Ucraina.

„Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor să trăiască într-o zonă de război și vor pace, dar există forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea”, a spus el.

„Sînt limitați, dar vor să facă jocuri care aprind tensiunile, provocînd, (făcînd) populația din Transnistria isterică și să facă nervoasă populația Moldovei. Sînt forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se întîmplă”, a dăugat Popescu.

Moldova se confruntă de 30 de ani cu un conflict separatist nerezolvat. Un contingent de menținere a păcii ruși se află în Transnistria, preponderent vorbitoare de limbă rusă, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/politica/popescu-pentru-reuters-forte-interne-din-transnistria-vor-sa-destabilizeze-aceasta-regiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *