Postul intermitent poate fi benefic în lupta contra obezității (studiu)

Până la șaisprezece săptămâni de post intermitent ajută la combaterea obezității și a altor tulburări metabolice, conform unui studiu publicat în jurnalul ”Cell Research”. Efectele benefice ale acestui tip de restricție alimentară și-au făcut simțită prezența la numai șase săptămâni de la începerea regimului, notează Science Daily.

ddddca55-d7cf-4c97-a86b-ea8891607101

Postul intermitent, testat pe șoareci, a contribuit la stimularea metabolismului animalelor și la arderea grăsimii prin generarea de căldură corporală.

Echipa de cercetători a fost condusă de Hoon-Ki Sung din cadrul Spitalului de Pediatrie din Ontario, Canada.

Studiul a demonstrat că obiceiurile alimentare nesănătoase și sedentarismul joacă un rol important în apariția bolilor metabolice asociate stilului de viață, precum diabetul, afecțiunile cardiace și obezitatea.

Din acest motiv, modificările aduse dietei, precum postul intermitent, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în vederea tratării unor boli cum este cazul obezității.

Scopul echipei de oameni de știință implicată în acest studiu a fost acela de a înțelege mai bine reacțiile pe care le declanșează o asemenea intervenție în organism, la nivel molecular.

Cercetătorii au expus mai multe grupuri de șoareci la șase săptămâni de post intermitent. Regimul a presupus hrănirea animalelor timp de două zile, urmate de o zi de post negru, fără niciun aliment. Aportul caloric nu a fost ajustat, se menționează în studiu.

Patru săptămâni mai târziu, șoarecii din grupul rozătoarelor care au urmat postul intermitent cântăreau mai puțin decât cei din grupul de control, care au continuat să consume același volum de hrană.

Scăderea din greutate în cazul șoarecilor care au avut restricții alimentare nu a fost singurul efect observat. Regimul a contribuit de asemenea la prevenirea acumulării grăsimii albe prin creșterea grăsimii brune (implicată în arderea energiei și producția de căldură corporală). În plus, sistemele de glocoză și insulină s-au păstrat mai stabile.

În cadrul unui experiment ulterior, beneficii similare au fost observate după numai șase săptămâni de post intermitent.

”Postul intermitent fără o reducere a aportului caloric poate fi o abordare preventivă și terapeutică împotriva obezității și a tulburărilor metabolice”, notează Kyoung-Han Kim din cadrul echipei de cercetători.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Anda Badea)

Sursa Agerpres | Sci & Tech
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/10/18/postul-intermitent-poate-fi-benefic-in-lupta-contra-obezitatii-studiu–14-17-54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *