Povestea celebrei fotografii a lui Mihai Eminescu

Povestea celebrei fotografii a lui Mihai Eminescu

O fotografie realizată în grabă la Praga pe cînd Mihai Eminescu avea 19 ani a devenit celebră peste ani. Cine a realizat portretul marelui poet?

Portretul a fost realizat în anul 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas, atunci cînd Eminescu avea 19 ani. Aşa îl cunoaştem noi pe Eminescu, aceasta este fotografia din cărţile de Limba Română: profil aproape sculptural, frunte înaltă, păr pe spate, papion.

Mihai Eminescu s-a lăsat rar fotografiat. Cu el se cunosc patru portrete mai celebre.

Portretul care a fost considerat o bună perioadă de timp imaginea reprezentativă a poetului îi aparţine lui Franz Duschek (fotograf al Curţii), un fotograf ceh care-şi avea studioul pe Str. Franklin din Bucureşti.

Fotografia a fost realizată în perioada 1880-1883, atunci cînd Eminescu avea în jur de 30-33 de ani, şi a fost publicată de Titu Maiorescu într-un medalion cu portretele membrilor asociaţiei culturale Junimea; acesta e şi motivul pentru care poetul a ajuns în atelierul lui Duschek. Portretul a fost folosit ulterior în volumul princeps intitulat Poesii, dar şi în revista „Familia”, la moartea lui Eminescu, în 1889, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/povestea-celebrei-fotografii-a-lui-mihai-eminescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *