Povestea miliardarului care a creat viitorul într-o cameră mică și murdară

Jeff Bezos este un pilon central în tot ceea ce înseamnă comerț electronic. A fondat Amazon și a ajuns, în mod oficial, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 118,5 miliarde de dolari. Partea cea mai tare? A început să își construiască imperiul dintr-o cameră înghesuită, pe vreme când nimeni nu îi dădea prea multe șanse.

Amazon a fost, la origini, un simplu startup care vindea cărți. Compania avea sediul într-o clădire veche, îndesată între un amanet, un magazin porno, un magazin de peruci și un restaurant de duzină.

Sediul din prezent se extinde pe 7,5 kilometri pătrați, în 33 de clădiri împrăștiate prin Seattle. Mai sunt, desigur, și alte divizii și puncte în alte țări, dar pe ele nu le-am pus la socoteală. Pe vremuri, Amazon avea un faimos birou-ușă – practic, o ușă montată pe bucăți de lemn, despre care Bezos spunea că este simbolul cheltuirii banilor pe lucruri care contează pentru clienți.

Ce făcea Jeff Bezos când nu era cel mai bogat om din lume și Amazon era la început

Jeff Bezos în biroul său din 1999, unde a construit viitorul comerțului online.

Mama lui Bezos era încă o adolescentă când l-a născut în ianuarie 1964. Ea s-a căsătorit cu Mike Bezos, un imigrant din Cuba. Jeff nu a aflat că Mike este tatăl lui adoptiv până la 10 ani, Chiar și așa, atunci când a aflat asta, era mai speriat că va trebui să poarte ochelari decât de vestea cea nouă.

În ceea ce îl privește pe tatăl biologic al acestuia, un simplu circar, mama lui Jeff l-a rugat să stea departe de ei. Acesta nu știa ce a ajuns fiul său când a fost intervievat de Brad Stone pentru cartea „The Everything Store”.

Încă de mic, Bezos a dat dovadă de o inteligență deosebită. Când era copil, abia trecut de stadiul de bebeluș, și-a dezasamblat cu o șurubelniță pătuțul, pentru că dorea să doarmă într-un pat adevărat. În școală, le spunea profesorilor că viitorul oamenilor nu se află pe această planetă.

El își dorea în acea vreme să devină un antreprenor în domeniul spațial – nu avea nici cea mai vagă idee că peste ani și ani va fonda compania de explorare a spațiului Blue Origin.

În adolescență, Bezos a lucrat la McDonald’s în timpul verii. El a lăsat această slujbă în urmă și a fondat alături de iubita lui de atunci o tabără de vară de 10 zile pentru copii. Taxa era de 600 de dolari per participare – în total, au venit șase elevi.

Când a mai crescut, Bezos a mers la facultate la Princeton și a absolvit un profil specializat pe știința calculatoarelor. După absolvire, a renunțat oferte de muncă de la Intel și de la Bell Labs, pentru a lucra în startup-ul Fitel. Ceva mai târziu, a ajuns să lucreze pentru grupul D.E. Shaw. După doar patru ani, a ajuns vice-președinte senior la companie.

Viața personală o privea analitic. Pentru el, să întâlnească femei era un proces în sine, unul matematic. Așadar, pentru a mări „fluxul de femei”, s-a apucat de cursuri de dans. În 1993 s-a căsătorit cu MacKenzie Tuttle, asociat al companiei la care lucra.

Când a apărut ideea pentru Amazon

În 1994, Jeff Bezos a aflat că web-ul a crescut cu un procent de 2.300% în numai un an. Șocat de cifră, s-a gândit că trebuie să profite cumva de creștere. După ce a făcut o listă cu 20 de produse pe care să le vândă online, s-a hotărât că cea mai sigură opțiune o constituie cărțile.