Povestea Xiaomi: „Apple de China” e între telefoane ieftine și inovație

Xiaomi s-a impus pe piața globală într-un timp foarte scurt și rivalizează cu giganții ca Apple și Samsung. Într-o oarecare măsură e o poveste impresionantă, deși pe alocuri a demonstrat că a crescut prea repede, prea mult.

Xiaomi este acel producător ale cărui telefoane ai început să le vezi în ultimii ani pe eMAG sau chiar și în magazine fizice precum Carrefour. Când ai auzit că este un brand 100% chinezesc, precis ți-ai luat gândul de la el pentru că am fost obișnuiți să credem că tot ce vine din China este și de proastă calitate.

Povestea telefoanelor Xiaomi a început în urmă cu opt ani, mai exact prin primăvara lui 2010.

Pe atunci, antreprenorul chinez Lei Jun, unul dintre fondatorii brandului, a avut ambiția să devină mai mult lider local, decât unul global. Produsele sale s-au bucurat, însă, de un succes răsunător și în doar cinci ani, a ajuns să concureze pe piața mondială de telefonie mobilă cu giganți precum Apple și Samsung.

Cine este Lei Jun, fondatorul Xiaomi, supranumit „Steve Jobs de China”

Lei Jun a ajuns să fie supranumit „Steve Jobs al Chinei”. Este printre cei mai puternici oameni de afaceri din lume, iar gadgeturile sale rivalizează cu ale giganților Apple, Samsung sau Huawei, companie cu care concurează din plin și pe piața chineză.

Lei Jun este absolventul Universității din Wuhan, una dintre primele școli din China, specializată pe ingineria calculatoarelor. Lei Jun și-a început cariera întâi ca angajat în cadrul Kingsoft, companie care produce software asemănător cu al celor de la Microsoft. După doar cinci ani la Kinsoft, a fost numit CEO al companiei și a fost atât de abil, încât a reușit să plaseze Kingsoft la Bursa din Hong Kong.

El avea, însă, alte planuri. După cinci ani, a renunțat la statutul de CEO al Kingsoft și a decis să-și deschidă propria afacere care urma să fie în topul companiilor de tehnologie chineze.

Xiaomi a reușit să se remarce prin ofertă limitată