Poziţia MAE român privind testarea bombei cu hidrogen de către Coreea de Nord | Romania Libera

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la testarea unei bombe cu hidrogen de către Coreea de Nord, şi a transmis că România, în calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale în plan regional și global.

“Dacă se confirmă, așa cum a subliniat și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune”, se precizează într-un comunicat remis redacţiei.

Dacă se confirmă, testul efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană se adaugă celorlalte trei teste nucleare derulate în 2006, 2009 și 2013, a mai precizat MAE.

Citeşte şi Romania Libera: VIDEO. Coreea de Nord anunță testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen. Coreea de SUD dezminte informația

România a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, în cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregătitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, în perioada 16-17 noiembrie 2015. Funcția este exercitată de reprezentantul permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, începând cu 2016, anul în care se aniversează 20 de ani de la adoptarea Tratatului şi înființarea Comisiei.

Comisia Pregătitoare a CTBT reunește reprezentanți diplomatici ai celor 183 de state semnatare ale Tratatului şi reprezintă forul politic decizional al CTBTO vizând promovarea semnării şi ratificării Tratatului pentru a permite intrarea sa în vigoare. De asemenea, Comisia Pregătitoare sprijină construirea şi finalizarea regimului de verificare al CTBT, care monitorizează respectarea interzicerii totale a experienţelor nucleare.

Citeşte şi Romania Libera: Bomba cu hidrogen, testată în Coreea de Nord, este cea mai nimicitoare armă din lume

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturi deja dificile în vederea stopării activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear. Anunţul a fost făcut de televiziunea de stat. O bombă nucleară este, în general, mai puternică decât o bombă nucleară.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *