Precizările Ministerului Finanțelor cu privire la salarizarea președintelui și judecătorilor CCM

Precizările Ministerului Finanțelor cu privire la salarizarea președintelui și judecătorilor CCM

Angajații Curții Constituționale sunt salarizați în conformitate cu prevederile Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Astfel, Președintele și Judecătorii din cadrul Curții Constituționale avînd statutul funcției de demnitate publică, nu dețin dreptul de a beneficia de careva sporuri cu caracter specific, adică nu beneficiază de sporul specific de 40%, precizeaă Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Amintim că recent, Curtea Constituțională s-a expus asupra subiectului privind salariile judecătorilor. Conform instituției, discuțiile din spațiul public cu privire la majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale nu au fost însoțite de probe, încercîndu-se adesea inducerea în eroare a opiniei publice prin invocarea unor măriri exagerate ale respectivelor salarii.

Instituția a precizat că, din 1 ianuarie 2022, salariul net al unui judecător constituțional va crește cu 7 204 lei, iar salariul net al președintelui CC cu 4 804 lei.

Astfel, în 2021, salariul brut al unui judecător constituțional a fost de 31 954 lei, iar salariul net al acestuia a fost de 25 589 lei. Totodată, salariul brut al președintelui Curții Constituționale a fost de 39 de mii de lei, iar salariul său net de 31 232 lei, iar salariul brut al unui asistent judiciar de la Curtea Constituțională a fost de 8 687 lei, notează sinteza.org.

În 2022, ca urmare a modificărilor legale, salariul brut al unui judecător constituțional va fi de 40 950 lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32 793 lei. Salariul brut al președintelui Curții va fi de 45 de mii de lei, iar salariul său net – 36 036 lei. Salariul brut pentru asistenții judiciari va fi de 9 198 de lei.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/precizarile-ministerului-finantelor-cu-privire-la-salarizarea-presedintelui-si-judecatorilor-ccm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *