“Premiul Goncourt – Alegerea României 2017”, pe 26 octombrie, la Institutul Francez din București

Studenții a șapte mari universități din țară vor desemna, pe 26 octombrie, titlul romanului lor preferat din selecția oficială propusă de Academia Goncourt, alegerea acestora urmând să fie anunțată, în aceeași zi, într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată în sala Atrium a Institutului Francez din București.

0e7382bd-54ac-41b5-99c7-48a25e46c58a

Organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, “Premiul Goncourt — Alegerea României 2017” dorește să atragă atenția, pe de o parte, asupra înaltei calități intelectuale a elitelor tinerei generații, asupra rafinamentului și forței lor de analiză a contextului actual și, pe de altă parte, asupra impactului mișcării francofone în România și legăturilor sale puternice cu această țară.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis vineri AGERPRES, juriul, format din reprezentanții studenților facultăților de limba și literatura franceză a 7 universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara), se va reuni pentru deliberările finale în dimineața zilei de joi, 26 octombrie, la lectoratul de franceză al Universității din București.

Aflate sub patronajul Academiei Goncourt, dezbaterile se vor desfășura în prezența excepțională a autoarei franco-marocane Leila Slimani, laureata Prix Goncourt 2016 pentru romanul său “Cântec lin” (apărut în limba română la editura Pandora M / Grupul editorial Trei), invitată specială a acestei ediții a evenimentului, și a Magdalenei Mărculescu, director editorial al editurii Pandora M și al Grupului editorial Trei, președintă de onoare al juriului.

În aceeași zi, de la ora 12.00, alegerea studenților români va fi anunțată într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată în sala Atrium a Institutului Francez din București, în prezența ambasadorului Franței în România, Michele Ramis, a directorului Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, a directorului Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, Mohamed Ketata, a Leilei Slimani, Magdalenei Mărculescu și a Monicăi Ioniță, responsabil Relații Presă Corporate Direcția Comunicare, Groupe Renault.

De la ora 17,00, Leila Slimani se va întâlni cu cititorii săi vorbitori de limba franceză la Librăria Kyralina (strada Biserica Amzei nr. 10) pentru o sesiune de autografe, în cadrul programului radiofonic literar “le Son des mots”, realizat în parteneriat cu Radio România Internațional.

Seara va continua la ora 18,30, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din București, când Leila Slimani va vorbi despre impactul cuvântului scris în societățile contemporane și despre angajamentul civic al creatorului de opere literare în cadrul unei dezbateri publice moderate de Marius Constantinescu, jurnalist cultural la Televiziunea Română (TVR), dezbatere care beneficiază de participarea Magdei Cârneci, președinta Pen Club România. Eveniment realizat în parteneriat cu editura Pandora M / Grupul editorial Trei.

Miercuri, 25 octombrie, de la ora 18,30, Leila Slimani își va lansa, la Ceainăria librăriei Cărturești Verona, traducerea în limba română a romanului “Cântec lin”, publicat în colecția literary Fiction a editurii Pandora M / Grupul Editorial TREI.

“Premiul Goncourt — Alegerea României” se organizează din 2013, România fiind a cincea țară din constelația Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011), Liban (2012) și Italia (2013).

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/20/-premiul-goncourt-alegerea-romaniei-2017-pe-26-octombrie-la-institutul-francez-din-bucuresti-13-26-07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *