Președinte ALDE Galați, Cristian Dima: Statul paralel nu e doar un pericol pentru democrație, ci și pentru economia României

Ultimele săptămâni au fost monopolizate de discuțiile despre protocoalele secrete dintre servicii și procuratură, de ingerințele serviciilor în justiție. Însă, aș merge mai departe cu ce înseamnă funcționarea statului paralel și a instituțiilor care îl compun în ultimii ani. Aici mă refer la impactul economic asupra României. Încălcarea drepturilor și libertăților reprezintă un lucru extrem de grav pentru un stat democratic, însă în același timp aceste „lucrături” duc la afectarea economiei naționale.

Costurile pe care le implică aceste acțiuni ilegale și neconstituționale reprezintă o gaură în bugetul României, o cheltuială din banii românilor pentru a le fi încălcate drepturile. Costurile pentru toate demersurile întreprinse de statul paralel din 2009 încoace au fost acoperite din banii contribuabililor. Este revoltător ca noi, cetățeni ai acestei țări, să plătim să fim urmăriți de servicii.

Cui au servit aceste interminabile supravegheri din bugetul național? Prin acest tip de acțiuni, șefii vremelnici ai serviciilor și ai procuraturii și-au bătut joc de munca, taxele și impozitele plătite de români. Despre această bătaie de joc la adresa românilor trebuie să discutăm și trebuie să existe răspunsuri publice din partea celor implicați. Aceste practici ale serviciilor și ale procuraturii au atins cote care ar face invidioasă fosta Securitate.

Am mulți prieteni în mediul de afaceri, cunoștințe cu care am discutat despre ce s-a întâmplat cu protocoalele secrete. Pe bună dreptate mulți mi-au spus că li se pare anormal ca pe banii lor, serviciile și procuratura să își facă de cap, să încalce toate legile acestei țări, Constituția. Și mi-au oferit și un bun argument în acest sens: dacă un întreprinzător este prins că încalcă legea, atunci este tras la răspundere; de asemenea, dacă o firmă nu își plătește taxele, atunci este sancționată de stat. Dacă un întreprinzător din eroare nu cuprinde in declarație toate veniturile ce urmează a fi impozitate sau are cea mai mică scăpare din cauza legislației stufoase, este vai de capul lui cum este tratat, fiind considerat cel mai mare dușman al statului. Mă întreb acum, câtă umilință să mai suporte mediul de afaceri român din partea unor instituții care, în loc să se ocupe de interesele statului se ocupă de interesele unei grupări de persoane?

Antreprenorii, clasa de mijloc în dezvoltare sunt cei care, împreună cu toți românii care contribuie prin taxele și impozitele lor la bugetul național, trebuie respectați de către instituțiile statului care trebuie să asigure servicii publice de calitate în folosul tuturor cetățenilor. Acesta este principalul rol al statului în raport cu cetățeanul, nu prigonirea, umilirea acestuia de către instituțiile statului paralel.

Protocoalele secrete dintre servicii și procuratură nu au vizat doar politicieni, ci și oameni de afaceri. Colaborarea servicii – procuratură a urmărit și eliminarea acelor persoane incomode, a oamenilor de afaceri care nu erau în grațiile sistemului paralel. Firmele românești au fost batjocorite de reprezentanți ai instituțiilor de forță prin utilizarea banilor din contribuțiile pe care le plăteau pentru urmărirea lor, pentru eliminarea de pe piață. Ne spune cineva cât i-a costat pe contribuabilii onești aceste urmăriri, ascultări de telefoane, transcrieri fără drept și fără temei legal și constituțional? Răspunde cineva pentru tot ceea ce s-a devoalat în ultimele săptămâni sau se va încerca o ascundere sub preș a tuturor acestor informații? Ce se va întâmpla cu cei care au creat și au beneficiat de acest sistem?

Timp de 28 de ani capitalul românesc s-a dezvoltat cu trudă, a trebuit să răzbată într-un mediu în care antreprenoriatul din România era și încă este pe alocuri prigonit și neînțeles. Astăzi acest monstru creat de unii in laboratoarele intereselor antinaționale începe să iasă la suprafață, iar oamenii încep să vadă în ce fel de stat am trăit. Țările cu democrații autentice, în care instituțiile statului sunt corect conduse sunt cele care pot susține economii puternice.

Despre Securitate știm cu toții că a lucrat pentru un sistem care a comis abuzuri și crime împotriva poporului români! Asta vor să facă și cei de acum? Să ajute la distrugerea oricăror norme democratice în România, să se creeze o altă clasă socială a celor din sistem?

Consider că utilizarea fără drept, în mod secret, a resurselor naționale (aici mă refer la banii rezultați din taxele și impozitele românilor) trebuie să fie sancționată, iar protocoalele secrete existente la ora actuală trebuie desecretizate și eliminate din viața societății românești. Dacă antreprenorii sunt grav pedepsiți pentru orice fel de abatere de codurile în vigoare, atunci care ar trebui să fie pedeapsa pentru utilizarea banilor românilor împotriva acestora, fără ca acest lucru să se cunoască? Un lucru e clar și anume că trebuie să existe sancțiuni din partea instituțiilor abilitate față de cei care au gestionat aceste abuzuri, iar mai departe să aibă loc protejarea cetățenilor și a mediului de afaceri de aceste abuzuri printr-o legislație consolidată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *