Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, despre DNA: Dacă structura care trebuie să combată corupţia e coruptă, atunci toată această intenţie se duce pe apa sâmbetei

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, la finalul ședinței Biroului Politic Executiv al ALDE, că există în structurile din sistemul judiciar anumite deficienţe care ţin de Parlament, dar că o parte dintre acestea sunt de resortul Consiliului Superior al Magistraturii. Liderul ALDE a precizat că există o anumită preocupare în momentul acesta la nivelul CSM față de aceste derapaje, afirmând că așteaptă să vadă măsurile care vor fi luate.

„Derapajele – sigur că există anumite deficienţe care ţin de Parlament, şi am încercat prin modificarea legilor Justiţiei să corectăm anumite lucruri. Nu cred că soluţiile pe care noi le-am adoptat şi prin legislaţia privitoare la Legea 303, 304 şi 317 reprezintă soluţia cu care rezolvăm aceste probleme. O parte dintre problemele pe care le vedem în spaţiul public ţin de (…) resortul Consiliului Superior al al Magistraturii. Văd că există o anumită preocupare în momentul acesta la nivelul CSM şi aşteptăm să vedem măsurile care vor fi luate. Nu depind de noi multe dintre ele, ci este Consiliul Superior prin Inspecţia Judiciară care ar fi trebuit de multă vreme, pentru că semnalele care au apărut în spaţiul public sunt mai demult. Astăzi, ceea ce vedem nu este decât gravitatea situaţiei ieşită la suprafaţă, dar nu-mi imaginez că în CSM nu se cunoşteau aceste lucruri”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE a menționat că „se fac dosare, cei care sunt obiectul acestor dosare trec în categoria penalilor şi după aceea, ceea ce urmează ştim: preşedintele îi categoriseşte, opinia publică se uită cu îndoieli, poate justificate, asupra probităţii morale a acelora şi sunt eliminaţi din viaţa publică. Ăsta e un instrument politic. De fapt, Procuratura, DNA în asta s-au transformat. O spun cu regret, pentru că nimeni nu contestă că un fenomen precum este corupţia trebuie combătut, nimeni nu contestă că trebuie să existe o structură care să combată, dar dacă structura care trebuie să combată corupţia e coruptă, atunci bineînţeles că toate această intenţie se duce pe apa sâmbetei şi nu mai avem nimic: nici stat de drept, nici credibilitatea Justiţiei şi acestea sunt lucruri foarte grave pe care într-o democraţie cei care au responsabilităţi trebuie să le conştientizeze”.

Întrebat dacă înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi este o soluţie, președintele ALDE a afirmat că acest lucru este de resortul CSM. „Nu Parlamentul ia decizii”, a subliniat Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *