Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu: „Societatea trebuie să îşi regăsească coeziunea”

Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat la emisiunea România 9 de la TVR 1 că de o bună bucată de vreme s-a creat o fisură importantă în societate, care aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat, ca experiență politică, la începutul anilor ’90.

„Cred că suntem într-un moment, nu știu dacă de evoluție, poate mai degrabă de involuție a societății românești, în care constatăm că de o bună bucată de vreme s-a creat o fisură importantă în societate, cred că este mai mult decât o fisură, în momentul de față este probabil o prăpastie, pozițiile s-au radicalizat. Există o intoleranță care pe mine mă sperie. Mă sperie de ce? Pentru că văd într-un fel o revenire la ceea ce eu am trăit ca experiență politică la începutul anilor ’90 și nu o dată. Sunt convins că mulți din cei care atunci erau la fel de intoleranți față de noi care reprezentam partidele istorice, curentul pro-occidental, pro-european, pro-euroatantic, eram tratați așa cum văd astăzi, cu aceeași intoleranță.

Generaţiile tinere de astăzi, cei care au 30 – 40 de ani, probabil că nu au cum să simtă ceea ce s-a întâmplat atunci şi să poată să facă o comparaţie, care să-i ajute să înţeleagă poate mai bine, să arate o anumită înţelegere. Nu mai există pic de toleranţă, nu mai există până la urmă decât o dorinţă de-ai vedea pe unii spânzuraţi, cum am văzut şi eu”, a spus președintele ALDE.

Liderul ALDE a adăugat că „în toate vremurile s-a practicat acest circ ieftin şi mulţimile savurau şi în Antichitate şi, mai târziu, şi în Evul Mediul şi aşa mai departe, dar nu aşa se face justiţia, ca atunci, o justiţie expeditivă. De aceea s-au construit instituţii, avem o legislaţie care este, în fine, destul de elaborată, numai că la noi, din cauza climatului în care s-a lucrat în aşa-zisa campanie împotriva corupţiei, campania împotriva corupţiei la un moment data fost deturnată şi s-a transformat. Persoane care conduc anumite instituţii, în general instituţiile de forţă din România, şi care au trecut-o pe cont propriu, au folosit-o pentru a câştiga influenţă politică, pentru a câştiga putere în zona economică şi în alte zone”.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că „societatea trebuie să îşi regăsească coeziunea, pentru că dacă vom merge în continuare pe acest mesaj, un mesaj de antagonizare a diferitelor segmente ale societăţii, lucrurile acestea sigur se amplifică şi vom avea o societate dezbinată, care nu va fi capabilă să îşi găsească până la urmă un ţel comun, un ţel care este în favoarea nu numai a ţării, dar şi a cetăţenilor în final, pentru că scopul politicii trebuie să fie, dacă vreţi, până la urmă, tot cetăţeanul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *