Președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentar Norica Nicolai: „Două zile, două înfrângeri usturătoare pentru DNA!”

Deciziile instanțelor din ultimele două zile arată că judecătorii acționează independent, fără a răspunde influențelor și presiunilor din exterior. Achitarea fostului judecător al Curții Constituționale Toni Greblă reprezintă încă o dovadă a modului defectuos în care procurorii DNA au construit dosare împotriva unor persoane publice. Dosarul formulat împotriva lui Toni Greblă este de o mare gravitate. Pe de o parte, procurorii DNA au pus punct carierei lui Toni Greblă la Curtea Constituțională, iar pe de altă parte, acțiunea procurorilor a afectat imaginea Curții Constituționale, credibilitatea acestei instituții esențiale pentru un stat de drept. Cine răspunde pentru problemele pe care DNA le-a cauzat la nivel personal fostului judecător constituțional, pentru distrugerea imaginii publice a acestuia și pentru denigrarea Curții Constituționale?

În 2015, după demararea urmăririi penale în cazurile lui Victor Ponta și Toni Greblă, reprezentanți ai statului român, începând cu președintele statului Klaus Iohannis și continuând cu reprezentanți ai PNL, au solicitat demisii. Astăzi, după două achitări de răsunet pentru justiția din România, nu se mai aude nicio solicitare privind vreo demisie dinspre Cotroceni și Modrogan. Când procurorii greșesc, lucrurile sunt trecute cu vederea de președinte și partidul său marionetă, PNL. Când vine vorba de distrugerea adversarilor politici, procurorii sunt buni, trebuie lăudați, iar cei luați în vizor trebuie să dispară. În mod normal, dacă e să păstreze echilibrul și să fie un președinte echidistant, Iohannis ar fi trebuit să ceară demisia șefei DNA pentru abuzurile procurorilor din subordinea sa. PNL-ul, care se pretinde a fi partid liberal, ar fi trebuit să iasă pentru a condamna abuzurile și să ceară demisia șefei DNA. Însă, nimic, tăcere profundă.

Schimbările legislative care sunt în discuție în momentul de față, cu privire la organizarea sistemului de justiție din România, am convingerea că vor repune lucrurile în ordinea lor firească și vor crește independența justiției, ducând la sfârșitul sistemului paralel din România, la finalul dosarelor fabricate împotriva politicienilor incomozi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *