Președintele Parlamentului European: ‘Nimeni’ în Europa nu sprijină independența Cataloniei

Dacă autoritățile catalane merg mai departe și declară independența față de Spania, “nimeni” din Uniunea Europeană nu le-ar sprijini, a avertizat joi președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, informează agenția DPA.

c5fc2106-156f-4d83-b627-e3956d06b488

“Cred că ar fi bine pentru guvernul Cataloniei să nu declare independența, ar fi bine pentru că nimeni nu este în favoarea independenței Cataloniei”, a declarat Tajani la Cope, un post de radio conservator spaniol.

“Suntem în favoarea dialogului, dar nimeni în Europa nu poate accepta independența Cataloniei”, a adăugat el. Dacă liderii catalani insistă, “ei vor fi izolați, nimeni nu va ajuta guvernul Cataloniei pe această cale”, a mai spus Tajani.

Tajani s-a exprimat înainte de expirarea unui ultimatum al guvernului spaniol adresat șefului guvernului catalan Carles Puigdemont. Acestuia i s-a cerut să renunțe la planurile de independență, dar el a răspuns amenințând să declare secesiunea dacă Madridul suspendă puterile autonome ale Cataloniei.

După ce Puigdemont a declarat că nu va renunța, guvernul spaniol a anunțat o reuniune extraordinară a cabinetului sâmbătă pentru a face exact tocmai ce liderul catalan i-a cerut să nu facă: să declanșeze activarea articolului 155 din Constituție privind suspendarea autoguvernării catalane.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Calciu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/19/presedintele-parlamentului-european-nimeni-in-europa-nu-sprijina-independenta-cataloniei-15-33-46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *