Președintele Sloveniei a câștigat primul tur al alegerilor, dar nu a fost reales direct

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale, obținând 47,1% din voturi, informează AFP. Principalul său contracandidat, Marjan Sarec, are 25% din sufragii. Ceilalți șapte candidați au fost astfel eliminați din cursă.

c3dcd6c5-d11a-4678-aa06-45683900a43c

Pahor și Sarec se vor confrunta în turul al doilea pe 12 noiembrie. Președintele în exercițiu este considerat favorit; duminică, la un moment dat, un sondaj indica chiar realegerea sa din primul tur. După ce numărătoarea voturilor practic s-a încheiat, el nu a obținut însă peste 50%, performanța necesară pentru evitarea balotajului.

Participarea la vot a fost sub 43%.

Președintele Sloveniei are, conform Constituției, doar câteva atribuții: convocarea alegerilor, promulgarea legilor, numirea unor funcționari publici și a ambasadorilor, emiterea instrumentelor de ratificare a acordurilor internaționale, grațierea, acordarea de decorații și titluri. El este și comandant suprem al forțelor armate și — la propunerea guvernului — poate emite decrete legislative în caz de război sau de stare de urgență, dacă parlamentul nu se poate întruni.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/22/presedintele-sloveniei-a-castigat-primul-tur-al-alegerilor-dar-nu-a-fost-reales-direct-23-39-26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *