PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 16 – 22 OCTOMBRIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 16 – 22 octombrie:

c70a3a51-ca23-4550-b659-deadf1ee05b0

*** Prim-ministrul Mihai Tudose urmează să îi prezinte luni președintelui Klaus Iohannis noile propuneri de miniștri: pentru Dezvoltare Regională — Paul Stănescu, pentru Transporturi — Felix Stroe și pentru Fonduri Europene — Marius Nica.

Comitetul Executiv Național al PSD, întrunit vineri, a votat aceste propuneri pentru înlocuirea lui Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Rovana Plumb, care și-au înaintat demisia.

Potrivit președintelui PSD, Liviu Dragnea, “a fost un vot în unanimitate, cu excepția lui Paul Stănescu, unde domnul Nicu Bănicioiu a votat împotrivă”.

“Cele două colege ale noastre au luat decizia de a-și prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situații care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD, în unanimitate aseară, membrii CExN și-au arătat susținerea pentru cele două doamne, susținere generată (…) de sentimentul larg în societate de semnal contra unor abuzuri care se fac”, a explicat Dragnea.

*** Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, urmează să se adreseze luni plenului Camerei Deputaților, în legătură cu pensionările și reangajările din MAI.

“În conformitate cu prevederile art. 205 din Regulamentul Camerei Deputaților, grupul parlamentar al PSD solicită participarea la ședința de plen din 16 octombrie, ora 16,00, a doamnei Carmen Dan — ministru al Afacerilor Interne și propunem pentru dezbatere următoarea temă: situația creată de pensionarea și reangajarea acelorași persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în solicitarea adresată Biroului permanent, semnată de liderul deputaților social-democrați, Ioan Munteanu.

*** Comisia juridică a Camerei Deputaților o va invita luni pe Rovana Plumb, fost ministru al Mediului, pentru discutarea solicitării DNA privind efectuarea urmăririi sale penale, membrii comisiei urmând să finalizeze, probabil, raportul în acest caz în aceeași zi, după cum a anunțat, joi, președintele comisiei, Eugen Nicolicea. El a precizat că va face și o solicitare la Parchetul General pentru a pune la dispoziție documente cerute de avocatul Rovanei Plumb referitoare la dosarul lui Sevil Shhaideh.

“Ne străduim să terminăm această situație luni, ca să intre pe ordinea de zi marți. Condiția ca să se poată întâmpla această situație este să ne răspundă Parchetul General în termenul acesta și să participe Rovana Plumb. (…) Va fi chemată tot luni, vom vedea programul pe care îl facem. Rog colegii să participe la redactare. (…) Dacă nu izbutim să ne încadrăm, va trebui să decidem ce facem dacă Parchetul nu ne va răspunde la adresă până luni și ce facem dacă există o solicitare de neputință de participare. Eu voi milita să terminăm acest lucru luni, deci este mult mai devreme decât termenul stabilit”, a precizat Nicolicea.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, ca în termen de 11 zile Comisia juridică să depună raportul în cazul solicitării DNA de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.

*** Traian Băsescu și Elena Udrea, dar și alte persoane vor fi invitați săptămâna viitoare la Comisia parlamentară de control al activității SRI, a anunțat joi senatorul PSD Claudiu Manda, președintele acestui for, după audierea Alinei Bica.

“Săptămâna viitoare intenționăm să îi invităm la comisie din nou pe Daniel Dragomir, pe Elena Udrea, Traian Băsescu și domnul Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției. În cadrul discuțiilor au apărut elemente pe care cred că le putem lămuri (….) cu acești invitați”, a precizat Manda.

*** O nouă ediție a programului de internship la Camera Deputaților va avea loc începând de luni până pe data de 15 decembrie.

Începând cu ediția trecută, Camera Deputaților a dezvoltat un modul de învățare comun, adresat tuturor internilor, independent de structura în care își vor desfășura activitatea pe parcursul celor două luni ale programului. Principalele obiective ale acestui modul constau în familiarizarea internilor cu structurile administrative și politice ale Camerei Deputaților, înțelegerea parcursului unui proiect legislativ și a relației dintre Parlament și alte instituții ale statului, precum și dezvoltarea capacității de a distinge între diferitele tipuri de documente cu caracter oficial.

Programul de internship are loc în perioada sesiunii parlamentare, care coincide cu semestrele universitare, iar studenții acceptați pot efectua un minimum de 20 de ore/săptămână, cumulate în intervalul 9,00 — 16,30, de luni până vineri.

Internshipul la Camera Deputaților se află la cea de a cincea ediție, iar pe parcursul celor patru ani de organizare peste 250 de tineri au absolvit programul.

*** Holograf aduce luni, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, concertul “Unplugged la Teatru”. “Sunt ani buni de la concertul unplugged ‘Patria’ și credem că a venit momentul să ne mai întoarcem o dată la simplitatea instrumentelor acustice. Vă invităm pe 16 octombrie la Teatrul Național, a cărui nou renovată sală sperăm să inspire un plus de eleganță proiectului nostru unplugged. Vor fi piese și noi și vechi, dar, cu siguranță, muzică frumoasă”, promit membrii Holograf.

Biletele se găsesc pe iabilet.ro și la TNB.

*** Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește marți în ședință.

Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, la ședința CSAT va fi analizată tematica privind Cooperarea Structurată Permanentă — PESCO și implicațiile pentru România. “Având în vedere importanța acestui subiect pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, președintele a apreciat că este necesară o astfel de discuție în cadrul CSAT”, a spus Dobrovolschi, menționând că se vor analiza evoluțiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum și decizia politică privind posibila implicare a țării noastre în formatul Cooperării Structurate Permanente.

*** Marți are loc un nou termen al procesului în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu.

Pe 19 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca acest proces să se reia de la zero, după pensionarea unuia dintre judecătorii din complet — Ana Maria Dascălu. Ea a fost înlocuită cu judecătorul Constantin Epure, iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 octombrie.

În luna mai 2016, Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În dosar au mai fost deferiți justiției: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar-șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar-șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

*** Ambasada Mexicului în România organizeză, începând de marți, o serie de evenimente, în București și Timișoara, sub numele de Frida Kahlo’s Festival pentru a familiariza publicul român cu experiențele din viața artiștilor mexicani Frida Kahlo și Diego Rivera.

Primul eveniment al festivalului este expoziția fotografică “Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” (“Diego și Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului”), care se va deschide marți, la ora 19,00, la sediul Point Cultural Hub din București. Prezentată pentru prima oară în anul 2002 la Muzeul Casa Estudio Diego Rivera și Frida Kahlo din Ciudad de México, expoziția include 50 de fotografii alb-negru realizate de autori renumiți, precum Manuel Álvarez Bravo, Nicholas Murray, Los Hermanos Mayo. Imaginile expoziției surprind perioadele lor de tranziție, călătoria în Statele Unite, prietenia cu Trotsky și André Bretón, dar și fotografii de la cea de a doua căsătorie a cuplului și expunerea lor în lumea artistică, precum și deteriorarea fizică a Fridei, apropierea sa de moarte și ultima fotografie a celor doi.

Miercuri, la Institutul Cervantes din București, de la ora 19,00, va avea loc proiecția “Frida, Naturaleza Viva”, care va arăta publicului suferința timpurie a Fridei, ce a însoțit-o până în ultima zi a vieții. Majoritatea scenelor au fost filmate în renumita Casa Azul a artistei, din Ciudad de Mexico.

*** Misiunea comercială Trade Winds, organizată de Guvernul SUA, va avea loc în perioada 18 — 20 octombrie, la eveniment fiind așteptate să participe multe companii americane și românești. Aceasta este a X-a ediție a Trade Winds și se desfășoară în Europa de Sud-Est (România, Bulgaria, Croația, Grecia și Serbia) în perioada 16 — 24 octombrie.

Conform datelor de pe site-ul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, Trade Winds este cea mai mare misiune comercială anuală organizată de Guvernul SUA, al cărei scop este să pună în legătură companiile americane și străine, în vederea creării de parteneriate de afaceri. Trade Winds 2017 va fi cea mai amplă misiune comercială guvernamentală din istoria regiunii. În jur de 50 de reprezentanți ai Departamentului Comerțului și 80 — 100 de firme mici și mijlocii vor avea ocazia să participe la misiune în toată Europa de Sud-Est. Bucureștiul va fi centru al evenimentului și va găzdui un forum despre desfășurarea afacerilor în regiune.

*** Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA l-a invitat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, la audieri joia viitoare, începând cu ora 10,00, următorii invitați fiind foștii miniștri ai Justiției Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu și Titus Corlățean.

“Vă propun, dacă sunteți de acord, după ce îl invităm pe domnul ministru Toader, să facem și o vizită la arhiva SIPA, să vedem și noi, fizic, unde este, în ce condiții e ținută, care este situația acum. O vom programa în funcție de condițiile logistice”, a afirmat joi președintele comisiei, senatorul Șerban Nicolae. El a explicat că s-a decis ca audierile să înceapă cu ministrul Tudorel Toader pentru că MJ este instituția titulară a acestei baze de date.

Senatorul a precizat că lista cu cei care vor fi invitați la audieri în Comisia SIPA îi include, între alții, pe foștii șefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, pe foștii miniștri ai Justiției, foștii șefi ai SIPA, foști și actuali șefi și prim-adjuncți ai SRI, foști și actuali directori și prim-adjuncți de la SPP, foști și actuali miniștri de Interne, șeful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ și adjuncții acestora din perioada 2004 — 2017.

*** Regizorul Tudor Giurgiu începe joi filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa — “Apropierea” (“Above Man, the Woman Soars”/ “Sin Aliento”).

Potrivit unui comunicat de presă, bazat pe cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în trei orașe din Spania — Cordoba, Sevilla și Candas — și în România la Sângeorz-Băi. Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belen Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz, precizează sinopsisul filmului.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.

*** Președintele Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, pe agenda căruia se află: migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relații externe ale UE, cu accent pe relația dintre Uniune și Turcia, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Claudia Stănescu)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/15/previziunile-saptamanii-16-22-octombrie-12-25-25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *