PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 23 – 29 OCTOMBRIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 23 – 29 octombrie:

6a7612dd-baf1-48fd-a83d-9d2a375b01a9

*** Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, urmează să depună luni la Curtea Constituțională sesizarea privind un posibil conflict între Executiv și Ministerul Public pe tema hotărârilor de guvern, după cum a declarat în această săptămână.

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a criticat decizia lui Tăriceanu și a susținut că acesta se folosește de cazul ‘Belina’ pentru a solicita CCR “validarea unui regim de imunitate acordată pentru emiterea hotărârilor de guvern”. Liberalii vor să-i ceară demisia șefului Senatului dacă va apela la Curtea Constituțională.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Tudorel Toader, preciza că nu este abilitat să sesizeze CCR în legătură cu această situație, ci Guvernul, președintele Senatului sau cel al Camerei Deputaților, el menționând că MJ a făcut “draftul” referitor la această sesizare.

*** Coaliția de guvernare are toate șansele să ia, săptămâna viitoare, decizia finală în ceea ce privește proiectul bugetului de stat, conform unei declarații făcute miercuri de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Legea bugetului de stat a fost una dintre principalele teme discutate miercuri în ședința coaliției de guvernare.

“Trebuie să vină un buget de funcționare, doar pentru funcționare pentru fiecare minister, urmând ca proiectele de dezvoltare de la fiecare minister să fie prezentate prim-ministrului și împreună în coaliție să punem grupa de prioritizare din programul de guvernare și să stabilim care vor fi proiectele finanțate”, a explicat Dragnea la finalul ședinței.

Potrivit acestuia, “ani de zile în România s-a mers pe această idee, cu excepții în câteva ministere, de copy-paste eventual de anul trecut”.

“Săptămâna viitoare vom avea o discuție aplicată în care avem toate șansele să luăm decizia finală privind proiectul de buget. Ei mai au câteva discuții cu sindicatele din sănătate, au și aici soluțiile aproape finalizate în așa fel încât și acolo să nu mai existe nemulțumiri”, a precizat Dragnea.

*** Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI îi va audia, săptămâna viitoare, pe Traian Băsescu, Dan Andronic și Adrian Sârbu, fiind așteptat din nou și fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura.

“Săptămâna viitoare avem confirmată participarea domnului Puțura pentru ziua de marți, la ora 13,30, să continuăm audierile, avem confirmată prezența lui Traian Băsescu, nu știm încă ziua, mai sunt încă două persoane cu care am avut discuții și care au spus că vor veni săptămâna viitoare în funcție de programul comisiei și al domniilor lor — este vorba de Dan Andronic și Adrian Sârbu, fostul patron al PRO TV”, a precizat joi Claudiu Manda, președintele comisiei.

*** Dezbaterea de la “Ora ministrului” din plenul Camerei Deputaților la care a fost invitat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, este programată pentru luni, 23 octombrie.

Mișa vine în Parlament la solicitarea grupului parlamentar al PNL, tema propusă fiind aplicarea split TVA.

*** Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se va desfășura în perioada 24 — 29 octombrie, și la el vor lua parte patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, alături de înalți ierarhi străini delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este prăznuit la data de 27 octombrie.

Sfintele Moaște vor rămâne și duminică spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, până la încheierea pelerinajului.

Potrivit Patriarhiei Române, Patriarhul Kiril va coliturghisi, vineri, 27 octombrie, începând cu ora 9,00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, la slujba oficiată de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Împreună cu aceștia vor sluji Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Anastasie, Arhiepiscopul de Presov și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, Rastislav, împreună cu alți ierarhi străini și români prezenți la hram, preoți și diaconi.

Vor fi organizate mai multe evenimente cu ocazia acestui pelerinaj.

*** Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fixat pentru miercuri, 25 octombrie, termenul la care va fi discutată acțiunea disciplinară promovată de Inspecția Judiciară cu privire la procurorii DNA Marius Bogdan Bulancea, Paul Silviu Dumitriu și Jean Nicolae Uncheșelu pentru îndeplinirea funcției cu gravă neglijență, în legătură cu dosarul privind Ordonanța 13..

Potrivit unui comunicat al IJ, acțiunile celor trei procurori au avut ca rezultat încălcarea principiului separației puterilor în stat și deteriorarea încrederii și a respectului opiniei publice față de funcția de magistrat.

*** Instanța supremă judecă luni recursul declarat de procurorul Mircea Negulescu cu privire la suspendarea sa din funcție de către CSM.

În septembrie, instanța a admis o cerere depusă de procurorul Mircea Negulescu de sesizare a CCR cu o excepție de neconstituționalitate în această speță.

La 15 februarie, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a apariției în mass-media a unor înregistrări audio al căror conținut este atribuit procurorului Mircea Negulescu. La 28 februarie, Secția pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcție a procurorului Mircea Negulescu, transferat de la DNA Ploiești la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Negulescu este unul dintre procurorii care au instrumentat la DNA Ploiești dosarul Ponta — Ghiță — Blair.

*** Studenții a șapte mari universități din țară vor desemna joi, 26 octombrie, titlul romanului lor preferat din selecția oficială propusă de Academia Goncourt, alegerea acestora urmând să fie anunțată, în aceeași zi, într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată în sala Atrium a Institutului Francez din București.

Potrivit organizatorilor, juriul, format din reprezentanții studenților facultăților de limba și literatura franceză a 7 universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara), se va reuni pentru deliberările finale în dimineața zilei de joi, 26 octombrie, la lectoratul de franceză al Universității din București.

“Premiul Goncourt — Alegerea României” este organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est. Se organizează din 2013, România fiind a cincea țară din constelația Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011), Liban (2012) și Italia (2013).

*** Manifestările dedicate Zilei Armatei României (25 octombrie) continuă în această săptămână:
* 25 octombrie, ora 10,00 — Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” — ceremonie militară de depuneri de coroane de flori;
* 25 octombrie, începând cu ora 11,00, Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol — spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară, expoziții (tehnică și echipamente militare, standuri de carte, fotografie și de promovare a carierei militare), ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare — “Military Boot Camp”, ceremonii militare de depuneri de coroane de flori și depunerea jurământului militar de către elevii și studenții instituțiilor militare de învățământ;
* 25 octombrie, ora 19,00 — retragere cu torțe pe traseul Mormântul Ostașului Necunoscut — Palatul Parlamentului — Palatul Cotroceni — sediul Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” din bulevardul Timișoara;
* 25 octombrie, ora 21,45, Berăria H din Parcul Herăstrău — concert al Muzicii Reprezentative a MApN.

În garnizoanele din țară, la monumentele eroilor, vor avea loc pe 25 octombrie ceremonii de depuneri de coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

*** Opera Comică pentru Copii (OCC) îi invită pe cei mici la “Noaptea Vrăjitoarelor”, o serie de spectacole itinerante, care vor fi prezentate pe 27 și 28 octombrie.

Începând cu ora 19,00 și până la miezul nopții, vizitatorii vor avea ocazia să facă un tur complex în spatele cortinei, de aproximativ 45 de minute fiecare, presărat cu o mulțime de surprize și momente artistice susținute de artiști ai OCC — soliști vocali, balerini, actori și muzicieni, se arată în comunicat.

De asemenea, pe 28 și 29 octombrie, copiii sunt invitați în Salonul Mozart la un prim spectacol dintr-o serie de trei întâlniri muzicale pregătite de OCC împreună cu grupul medieval Truverii.

Următoarele premiere cu trupa Truverii vor avea loc pe 18 și 19 noiembrie — “Omule! Pomule!” — și pe 16 și 17 decembrie — “Cantus Hibernus”, în Salonul Mozart.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Marin, editor: Mihai Simionescu)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/22/previziunile-saptamanii-23-29-octombrie-12-25-40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *