Primarii din 12 metropole și-au luat angajamentul de a tinde către ”zero emisii” până în 2030

Administrațiile din 12 metropole ale lumii, printre care Paris, Los Angeles, Ciudad de México și Londra, au semnat luni, în capitala Franței, o declarație prin care se angajează să facă achiziții responsabile și să tindă către ”zero emisii” până în 2030, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP.

24a7b27d-6ca2-47cc-8234-82c46b81ec54

Primăriile marilor orașe și-au luat angajamentul, într-o reuniune din cadrul C40, ”să achiziționeze, împreună cu partenerii lor, exclusiv autobuze cu emisii-zero începând din 2025 și să se asigure că zone importante din orașele lor vor avea emisii-zero până în 2030”.

Acordul a fost semnat de administrațiile din Londra, Paris, Los Angeles, Barcelona, Quito, Vancouver, Ciudad de México, Copenhaga, Auckland, Seattle, Milano și Cape Town. Demersul este susținut de Tokyo, care și-a luat angajamentul încă din 1990 în acest domeniu.

Semnatarii declarației întrevăd ”un viitor în care mersul pe jos sau pe bicicletă și transportul partajat vor fi principalele modalități de transport pentru locuitorii orașelor” și se angajează să le ”promoveze” și să ”reducă numărul de vehicule foarte poluante (…) și să abandoneze progresiv utilizarea vehiculelor care folosesc carburant fosil”.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a subliniat ”obiectivele foarte ambițioase” ale angajamentelor luate în lupta împotriva schimbărilor climatice de către ”avangarda grupului C40”, în timpul unei declarații de presă în prezența primarilor din Los Angeles, Quito, Tokyo, Auckland, Barcelona, Cape Town și Milano și a lui Michael Bloomberg, fost primar al orașului New York.

Eric Garcetti, primarul orașului Los Angeles, a subliniat mobilizarea orașelor americane după ce președintele Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice: ”În prezent, mai mult de 382 de orașe americane, conduse fie de democrați, fie de republicani, au spus că vor pune în aplicare Acordul de la Paris. Aceștia reprezintă 77 de milioane de americani”.

”Conducătorii noștri știu să semneze acorduri, dar știu să le și încalce”, a adăugat Patricia de Lille, primarul orașului Cape Town. “Este responsabilitatea noastră, ca primari, să ducem mai departe lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat aceasta.

Phil Goff, primarul orașului Auckland, a amintit că schimbările climatice reprezintă ”cea mai mare amenințare împotriva mediului, o amenințare economică, dar și la adresa bunăstării oamenilor”.

Grupul C40, prezidat de Anne Hidalgo, reunește 91 de orașe și are ca obiectiv lupta pentru combaterea schimbărilor climatice.

Grupul C40 a organizat Together4Climate, un eveniment desfășurat pe parcursul a două zile, dintre care ziua de duminică a fost pusă la dispoziția companiilor pentru întrebări referitoare la probleme de mobilitate, energie și urbanism.

Întâlnirea a ”permis liderilor societății civile și celor din lumea afacerilor să împărtășească idei pentru crearea unor comunități mai curate, mai sănătoase, mai durabile, dezvoltând, în același timp, o economie verde și favorizând inovația”, se precizează în comunicat.

Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, răspunzând la invitația primarului Parisului, a amintit, cu această ocazie, că dezvoltarea durabilă va fi ”de acum înainte un element cheie în organizarea și găzduirea Jocurilor Olimpice”.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/24/primarii-din-12-metropole-si-au-luat-angajamentul-de-a-tinde-catre-zero-emisii-pana-in-2030-17-31-52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *