Primul element retras din patrimoniul UNESCO: un carnaval belgian

Carnavalul anual din Alost, Belgia, a devenit primul element retras din lista patrimoniului cultural imaterial al umanit─â╚Ťii UNESCO, dup─â acuza╚Ťii de antisemitism, a anun╚Ťat organiza╚Ťia, relateaz─â Mediafax.

Anun╚Ťul a fost f─âcut vineri de comitetul de selec╚Ťie, compus din reprezentan╚Ťi ai 24 de state membre ale Conven╚Ťiei UNESCO, care este reunit ├«n perioada 9 – 14 decembrie, la Bogota, ├«n Columbia, pentru a examina noi solicit─âri de ├«nscriere pe prestigioasa list─â a patrimoniului imaterial.

În luna martie, carnavalul din orașul belgian Alost (Aalst în flamandă) a fost acuzat de antisemitism, după ce unul dintre carele alegorice a apărut decorat cu două figuri caricaturale care reproduceau multe dintre stereotipurile antisemite din anii 1930.

Activi╚Öti antirasism ╚Öi organiza╚Ťii de evrei au solicitat UNESCO s─â ia ├«n considerare scoaterea evenimentului de pe lista patrimoniului universal.

Autorit─â╚Ťile locale au luat ap─ârarea organizatorilor festivalului, vorbind despre un ritual care permite ironizarea tuturor subiectelor.

Carnavalul din Alost atrage anual ├«n cele trei zile care preced Miercurea Cenu╚Öii, o s─ârb─âtoare catolic─â, zeci de mii de persoane. Anul viitor va avea loc ├«n perioada 23 – 25 februarie.

Carnavalul a fost înscris în lista patrimoniului UNESCO în 2010.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003.

Patrimoniul cultural imaterial se refer─â la tradi┼úii ┼či expresii orale, incluz├ónd limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri ┼či evenimente festive, cuno┼čtin┼úe ┼či practici referitoare la natur─â ┼či la univers, tehnici legate de me┼čte┼čuguri tradi┼úionale.

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Externe

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *