Problema combatanților jihadiști care se întorc din Siria și Irak, pe agenda reuniunii miniștrilor de interne ai G7

Miniștrii de interne din țările G7 (grupul principalelor state industrializate ale lumii) se reunesc joi și vineri în insula italiană Ischia (sud) pentru a discuta despre amenințarea pe care o reprezintă pentru țările lor combatanții străini, după căderea mai multor bastioane jihadiste în Siria și Irak, relatează AFP.

4ef1754b-c0fc-4a35-bd6c-f7a7392b0a59

Pe agendă figurează de asemenea dezbaterea consacrată luptei împotriva “terorismului” pe Internet, în prezența reprezentanților a patru mari giganți web: Google, Facebook, Twitter și Microsoft.

După eliberarea Raqqa, fost fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, soarta a zeci de combatanți străini capătă o importanță deosebită pentru țările din G7.

Participanții la reuniunea din Ischia vor discuta de asemenea despre schimbul de informații între state pentru o luptă mai eficientă împotriva acestui fenomen.

Între 25.000 și 30.000 de persoane de o sută de naționalități diferite (inclusiv 5.000 din Europa) formează acest contingent antrenat care s-ar putea răspândi în lume și numeroase țări vor fi puse în situația de a se confrunta cu această “diasporă întoarsă”, a explicat recent ministrul de interne italian, Marco Minniti, care va prezida reuniunea G7 din Ischia.

“Aceasta este cea mai mare legiune străină văzută vreodată”, a insistat Minniti, subliniind importanța pentru Europa de a “dispune de un proces de control la frontiere din cauza riscului ca acești combatanți să se alăture terorismului spontan”.

La dezbaterile ce vor avea loc în principal vineri dimineața vor participa pe lângă miniștrii canadian, francez, german, japonez, britanic și american și comisarii europeni Dimitris Avramopoulos (Migrație) și Julian King (Securitate), precum și secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

Ziua de joi va fi dedicată ceremoniilor de primire a delegațiilor, precum și tradiționalei “fotografii de familie”.

De asemenea, lupta împotriva terorismului pe Internet va beneficia de expertiza unor reprezentanți eminenți din partea celor patru giganți web menționați.

Google l-a trimis pe consilierul și directorul de politică publică Nicklas Lundblad; Microsoft pe vicepreședintele său pentru afaceri europene John Frank; Facebook pe responsabilul său pentru politici de combatere a terorismului Brian Fishman și Twitter pe șeful său de relații publice, Nick Pickles.

“Web-ul este decisiv în procesul de radicalizare. Peste 80% din convertiri și radicalizări se fac pe Internet”, susține Marco Minniti.

Prin invitarea la masa discuțiilor a reprezentanților celor patru giganți web, care gestionează date cu caracter personal vizând milioane de utilizatori, cele șapte țări cele mai puternice din lume speră să obțină un angajament comun în lupta împotriva terorismului în declarația finală a G7 programată pentru vineri.

În iunie, Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube (Google/Alphabet) au anunțat crearea Forumului mondial de internet împotriva terorismului, o inițiativă menită să acționeze împotriva conținutului jihadist pe web.

“Suntem convinși că lucrând împreună, făcând schimb de cele mai bune elemente tehnologice și operaționale ale eforturilor noastre individuale, vom avea un impact mai mare asupra amenințării cauzate de conținutul terorist online”, menționa un comunicat comun emis atunci.

Ei au promis, de asemenea, o mai bună colaborare cu experți în domeniul luptei împotriva terorismului, inclusiv cu “guverne și grupuri ale societății civile”.

Circa 2.000 de polițiști și militari au fost mobilizați pentru a asigura protecția delegațiilor și a preveni orice risc de atentat pe timpul desfășurării reuniunii ministeriale G7 din Ischia.

Mica insulă turistică, situată la aproximativ 30 km de Neapole, a fost aleasă pentru această reuniune de guvernul italian pentru valoarea sa simbolică după seismul din 21 august.

Forțele de ordine se așteaptă la proteste ale militanților antimondializare. Câteva sute de persoane urmează să se îmbarce în portul Napoli joi dimineață pentru un marș autorizat de autorități, dar care va fi menținut la distanță de hotelul unde sunt așteptate delegațiile străine.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/19/problema-combatantilor-jihadisti-care-se-intorc-din-siria-si-irak-pe-agenda-reuniunii-ministrilor-de-interne-ai-g7-07-58-12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *