Prodan: „Cultura trebuie să devină o prioritate”

Prodan: „Cultura trebuie să devină o prioritate”

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a adresat un mesaj de felicitare.

„Adresez acest mesaj tuturor celor care au ales în viață misiunea de a sluji cultura: poeților și prozatorilor noștri, editorilor, dar și celor care au grijă cartea să ajungă la cititor, bibliotecarilor și librarilor. Mă adresez tuturor oamenilor de teatru: actorilor, regizorilor, scenografilor, artiștilor de operă și balet, dansatorilor, dar și celor care fac posibil, din punct de vedere tehnic, ca minunea să se întâmple în scenă, regizorilor de sunet și lumină, lucrătorilor de scenă, plasatorilor și garderobierilor.”, a subliniat Sergiu Prodan.

Totodată acesta s-a adresat celor care au hotărât să-și dedice viața cinematografiei.

”Mă adresez instituțiilor de învățământ artistic, Academiei de muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și celor care participă la formarea de viziuni artistice de la cea mai fragedă vârstă: educatorilor și profesorilor din Școlile de Artă. Mă adresez celor care descoperă și valorifică tot ce înseamnă tradiție, obiceiuri, folclor și le transmit noilor generații, și totodată tuturor oamenilor implicați în industria turismului, care fac din această moștenire, un punct de atracție și de promovare a imaginii țării. Nu pot să-i trec astăzi cu vederea și pe cei care sfidează provocările timpului: muzeografii și restauratorii. Mă adresez oamenilor care fac posibil actul de cultură, în condiții deloc ușoare, iarna în frig, vara pe zăpușeală, în pofida impedimentelor de natură financiară sau politică. Mă refer aici la managerii instituțiilor culturale, dar și la toți slujitorii fideli ai Caselor de Cultură din toate localitățile”, a spus Prodan.

Potrivit ministrului, sărbătoarea de astăzi reprezintă un act de recunoaştere a rolului culturii în edificarea unei societăţi și ne oferă ocazia să cinstim creatorii. Cultura unui popor reprezintă simbolul identităţii sale și este o sursă inestimabilă pentru dezvoltarea societăţii, pentru consolidarea sentimentului demnităţii naţionale.

”Din păcate, astăzi, starea culturii în țara noastră, în mare parte ar putea fi determinată prin cuvântul LIPSURI. Lipsesc multe: un buget mai mare pentru instituțiile culturale, pentru salariile oamenilor care muncesc în domeniu, pentru producția cinematografică, pentru cărți, pentru proiecte culturale, pentru casele de cultură aflate în dificultate, multe dintre ele în paragină; pentru păstrarea și restaurarea patrimoniului, lipsesc cu desăvârșire specialiștii în administrația culturală. Din experiența celor 6 luni în fruntea Ministerului Culturii, pot să vă spun cu certitudine, că deficitul oamenilor concurează cu deficitul banilor. Iar jurnalismul cultural în Moldova, cu mici excepții, nu e mai demult decât o amintire. Trebuie să schimbăm accentele, iar presa culturală să devină din nou un factor important în procesul de educație spirituală a societății. Traversăm o perioadă grea din punct de vedere socio-economic, o perioadă în care nu doar Republica Moldova, dar toată omenirea se confruntă cu noi și noi crize, cauzate de pandemie, crize, care au condus spre scumpirea gazelor, curentului electric, și altor produse de primă necesitate. Și totuși, trebuie să înțelegem, că nu bunăstarea unei societăți dă naștere culturii, ci anume cultura societății poate da naștere bunăstării. Tocmai de aceea, Cultura trebuie să devină o prioritate pentru TOȚI”, a spus ministrul.

Prodan s-a adresat și celor care promovează imagineațării prin cultură care reprezintă o modalitate de a vorbi lumii despre potențialul creator al oamenilor noștri.

”Și atunci, nu contează dacă acest potențial aparține culturii academice ori tradiționale, în forme clasice sau dintre cele mai inovative, produse de creatori independenți ori de instituții publice. Realizările noastre culturale sunt oglinda societății noastre. În perioada acestui mandat, ne propunem să aducem cultura în capul mesei. Cultura să devină un argument important în discursul despre dezvoltarea țării, și să nu ne oprim aici, ci să întreprindem pași concreți, care vor schimba condiția omului de cultură în Republica Moldova. Am onoarea să-mi exprim aprecierea și respectul pentru toți cei care, prin talent și muncă, adaugă valoare patrimoniului cultural al Republicii Moldova”, a concluzionat Prodan.

Dragi colegi, oameni care lăsați cultura să fie sensul existenței ,vă urez multă sănătate, inspirație și realizări frumoase pe plan profesional.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/prodan-cultura-trebuie-sa-devina-o-prioritate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *