Proiectul Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, inițiat de consilierul de stat ALDE Stelian Fedorca, a fost adoptat de Guvern

În cadrul ședinței de guvern de joi, 28 iunie, a fost adoptată ordonanța de urgență prin care este înființată Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual. Proiectul Autorității a fost inițiat și promovat de Stelian Fedorca, consilier de stat, din partea ALDE, în Aparatul de lucru al prim – ministrului. Prin această inițiativă, Guvernul României răspunde solicitărilor venite din partea agenţilor economici şi a mediului de afaceri, care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită.
Acest proiect face parte din programul de guvernare și este o continuare a proiectului de implementare al învățământului dual în România început în 2012 la Brașov, inițiat și promovat tot de către Stelian Fedorca, proiect concretizat prin Școala Profesională Germană Kronstadt, care s-a bucurat de un mare succes. Acest nou sistem educațional, a fost implementat și în Capitală, când, anul trecut, în luna septembrie, Consiliul General al Municipiului București a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa ALDE pentru înființarea Școlii Profesionale Metropolitane București.
„Educația este cea mai importantă componentă din societatea umană, este unicul mod prin care omul își poate depăși condiția. Educația este o valoare națională și trebuie respectată. România are și a avut mereu valori, oameni și branduri. Reforma educației reprezintă prima între prioritățile de creștere a productivității factorilor. România are nevoie de o resursă umană aptă să răspundă schimbărilor permanente de pe piața forței de muncă. Conceptul de învățământ dual trebuie să înceapă să funcționeze. Este vorba de învățământul care asigură pregătirea teoretică simultan cu pregătirea practică. El se face într-un parteneriat între școală și operatorii economici, în așa fel încât după realizarea practicii, cei care termină învățământul dual, sunt angajați la firmele unde și-au facut deja și practica în producție. ALDE a identificat o serie de domenii prioritare în care trebuie făcute anumite investiții. Educația este unul dintre aceste domenii, acolo unde avem nevoie de investiții consistente”, a declarat Stelian Fedorca.
Unul dintre obiectivele principale ale Autorității este acela de a asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, care au până în 23 de ani şi care îşi doresc să devină muncitori calificaţi.
De asemenea, prin înființarea acestei Autorități se oferă un sprijin important agenţilor economici, care sunt în căutare de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea acestei forţe de muncă în companiile pe care le deţin.
Autoritatea va avea printre atribuții introducerea de calificări noi, consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor în scopul creşterii participării elevilor la această formare profesională, elaborarea de metodologii şi a unui sistem de acreditare a furnizorilor publici şi privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *