Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind activitatea sanitară veterinară, votat în prima lectură

Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind activitatea sanitară veterinară, votat în prima lectură

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, PROIECTULde lege pentru modificarea Legii privind activitatea sanitară veterinară, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

Adoptarea noii legi va permite persoanelor fizice, care întrețin în mod tradițional pentru propriile necesități animale, să comercializeze surplusurile de producție în condiții mai flexibile.

Potrivit prevederilor proiectului, proprietarii exploatațiilor nonprofesionale vor putea comercializa în cantități mici produse de origine animală în piețele agroalimentare, tîrguri, iarmaroace, cu respectarea cerințelor de calitate.

Totodată, va fi simplificat modul de certificare sanitar veterinară a mărfurilor supuse supravegherii sanitar veterinare pentru introducerea pe piață internă a țării. De asemenea, se urmărește acordarea dreptului de certificare medicilor veterinari angajați în cadrul circumscripțiilor sanitar veterinare, medicilor veterinari desemnați din cadrul subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor, precum și medicilor veterinari din cadrul unităților din domeniu.

De asemenea, autorul proiectului propune o soluție pentru problema insuficienței de medici veterinari prin oferirea mai multor facilități reprezentanților acestei profesii. Astfel, absolvenții de instituții de învățămînt de profil, fie din țară sau de peste hotare, vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței sau locuință gratuită acordată de administrația publică locală; indemnizație în mărime de 15 salarii medii pe economie; compensare parțială a costului resurselor energetice consumate.

Prin urmare implementarea legii va impune alocarea mijloacelor financiare pentru susținerea tinerilor medici veterinari.

”Vîrsta medie a unui medic veterinar în Moldova este de 59 de ani, iar în următorii ani, dacă nu vor fi întreprinse măsuri stimulatorii, numărul specialiștilor în domeniu se va diminua în continuare”, a argumentat Vasile Bolea.

Proiectul urmează a fi votat și în cea de-a doua lectură.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/proiectul-de-lege-pentru-modificarea-legii-privind-activitatea-sanitara-veterinara-votat-in-prima-lectura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.