Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

3fb17ad8-228a-47d1-9bba-73f76acfa4fe

“A fost un protest în Piața Universității din București. Noi, MozaiQ, reprezentăm comunitatea LGBT — lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender — și am ieșit în stradă pentru a transmite un semnal clasei politice că trebuie să legalizeze parteneriatul civil cât mai curând. (…) Credem că e momentul ca întreaga clasă politică să se uite și la noi cu respect, pentru că și noi suntem cetățeni plătitori de taxe”, a declarat președintele Asociației MozaiQ, Vlad Viski.

Potrivit acestuia, în România există aproximativ 400.000 de cupluri heterosexuale care trăiesc în uniuni civile.

“Atât CEDO, cât și Curtea Constituțională a României au dat decizii cu privire la necesitatea ca statele din Europa sau statul român să recunoască inclusiv cuplurile necăsătorite, care trăiesc în uniuni civile. Aici vorbim inclusiv de cupluri heterosexuale, iar în România există aproximativ 400.000 de cupluri heterosexuale, conform ultimului recensământ, care trăiesc în aceste uniuni civile, nefiind căsătorite și neavând niciun fel de drept. Când vorbim de parteneriat civil, vorbim de dreptul la moștenire, dreptul la pensie de urmaș, dreptul de a reprezenta legal în spital partenerul sau partenera și a lua decizii cu privire la sănătatea acestora, vorbim despre situația violenței domestice, deci o serie de drepturi absolut esențiale pentru orice cuplu”, a spus Viski.

El a menționat că în cadrul protestului din Piața Universității s-au oficiat în mod simbolic parteneriate civile.

Conform unui comunicat al Asociației MozaiQ, în condițiile în care din ce în ce mai mulți români aleg să nu-și oficializeze relația de cuplu prin căsătorie, parteneriatul civil reprezintă o soluție practică, care aduce beneficii celor implicați.

“Fie că vorbim despre dreptul și obligația de sprijin reciproc, dreptul de a alege numele de familie, obligația de întreținere, dreptul la moștenire, dreptul la bunuri comune sau dreptul de aparținător în situația unei spitalizări, toate acestea oferă cuplurilor de sex diferit, dar și de același sex, o protecție reală și concretă. (…) În momentul de față proiectul parteneriatului civil, inițiat de deputatul Remus Cernea, se află în Comisia Juridică a Camerei Deputaților și așteaptă avizul parlamentarilor”, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, România se situează la coada Europei în privința parteneriatului civil și drepturilor minorităților sexuale.

“În momentul de față 29 dintre cele 50 de țări ale Europei recunosc o formă sau alta de uniuni între persoane de același sex, fie că vorbim de căsătorie sau parteneriat civil. (…) România, alături de țări precum Rusia, Belarus, Ucraina, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia și Muntenegru nu oferă nicio formă de uniune între persoane de același sex. De asemenea, România deține un loc codaș în Europa în privința drepturilor acordate homosexualilor. Anul trecut ILGA-Europe, o organizație pan-europeană care militează pentru drepturile LGBT, dădea publicității indexul Rainbow Europe 2016. Dintre cele 49 de state analizate, România se situează pe locul 34, având drept criterii de evaluare legislația, discriminarea, atmosfera ostilă de care se lovesc membrii comunității LGBT”, se mai arată în comunicat.

AGERPRES/(A, AS — autor: Iulia Carciog, editor: Nona Jalbă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/21/protest-in-piata-universitatii-pentru-legalizarea-parteneriatului-civil-20-43-37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *