Pruna ii da replica lui Toader, care vrea ordonanta pentru condamnati: Mai usor cu revizuirile sau OUG-urile pe scari, sa nu ne rupem gatul!

“Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG”, sustine fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna.

Potrivit acesteia, o condamnare intemeiata pe o interceptare care la momentul pronuntarii era o proba legal obtinuta nu poate fi rasturnata ulterior.

Reactia oficialului vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va propune premierului adoptarea unei OUG prin care persoanele care cred ca au fost condamnate in baza interceptarilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI sa poata cere revizuirea sentintei.

Norma de procedura penala, chiar daca ar fi mai favorabila, nu retroactiveaza. Adica, o condamnare intemeiata pe o interceptare care la momentul pronuntarii era o proba legal obtinuta, nu poate fi rasturnata ulterior“, arata Raluca Pruna, intr-o postare pe Facebook.

Potrivit fostului ministru, o politica penala care pune in discutie retroactivarea normei penale ar deveni una a bunului plac, lipsita de predictibilitate si care ar arunca in aer principiul autoritatii de lucru judecat.

Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG. Si ar fi bine ca partile interesate sa procedeze la un astfel de demers. Pana cand o hotarare judecatoreasca nu se pronunta in sensul ca un protocol depaseste limitele legii /adauga la lege, fiind asadar ilegal, operam cu prezumtia de legalitate”, mai scrie Pruna.

“Sa nu ne rupem gatul”

Fostul ministru a avut miercuri seara doua postari pe Facebook, la declaratiile facute de Tudorel Toader. Pruna arata ca un protocol e “ilegal”, daca decide asta o instanta, “nu pentru ca asa graieste unul de pe strada care e mic si se ia prea in serios.”

“Mai usor cu revizuirile sau OUG-urile pe scari, sa nu ne rupem gatul”, a scris Raluca Pruna.

Citeste si Toader invata condamnatii cum sa ceara revizuirea sentintei din cauza protocoalelor cu SRI

I.S.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *