PSD decide azi înființarea unui fond mamut de care să se folosească discreționar

Fondatorii Mișcării România Împreună (RO+) atrag atenția că PSD decide azi în parlament înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). 

Care sunt de fapt adevăratele motive pentru care PSD-ALDE înființează acest fond?

1. Vor să privatizeze pe ascuns acele companii care mai sunt profitabile și pe care statul capturat nu le-a distrus încă, succesul lor bazându-se de altfel pe administrarea acestora de către un acționar majoritar privat sau pe o poziție de monopol a acelei companii. Iar privatizarea nu se va face după vreo regulă sau vreo strategie care să protejeze interesele cetățenilor și ale statului român ci după pofta de bani a celor de la putere. Statul român va pierde controlul asupra acestei avuții, una dintre puținele rămase neatinse.
2. Vor să ne îndatoreze pe ascuns, eludând regulile contabile ale Uniunii Europene (datoria publică)
3. Vor să cheltuiască pe ascuns, eludând aceleași reguli contabile ale Uniunii Europene (deficitul bugetar) și fără să respecte legislația de achiziții publice.

Această acțiune a PSD-ALDE poate fi cel mai mare tun financiar de la privatizările guvernului Năstase încoace care în cifre arată așa: 33 de companii (parțial sau integral de stat), aproape 10 miliarde lei capital inițial și dividende de câteva miliarde de lei in fiecare an.

În lume, fondurile suverane sunt în general înființate în țări care fie au resurse semnificative de petrol, gaze sau alte resurse naturale care sunt deja în exploatare, fie urmează a fi exploatate, ori au excedent de export. Aceste fonduri sunt create:
1) Pentru zile negre (adică pentru acele momente când prețul petrolului/gazelor este mai scăzut și se poate apela la o rezervă strategică;
2) Pentru a putea investi mai bine banii obținuți. Investiții în general în proiecte/companii care aduc randamente superioare titlurilor de stat, de exemplu;
3) Pentru a pune ceva deoparte pentru generațiile viitoare

România nu este în acest moment în situația în care există suficienți bani produși de companii ale statului ca să avem de unde pune de-o parte.

Mai mult decât atât, experiența a zeci de țări arată că dacă nu sunt stabilite reguli clare de guvernanță, construcția va fi un eșec. PSD-ALDE urmărește să își numească și în conducerea acestui fond mamut oameni de partid care să le servească interesele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *