PSD și instituțiile pe care le controlează folosesc violența împotriva românilor. RO+ recomandă să depuneți plângeri penale pentru aflarea adevărului

Fondatorii Mișcării România Împreună (RO+) consideră că PSD a făcut totul pentru a discredita protestul diasporei din 10 august iar acum încearcă să manipuleze opinia publică și să justifice violențele și intervenția disproporționată a forțelor de ordine. Pentru că PSD controlează Guvernul și prefecul care a dat ordinul de intervenție asupra cetățenilor români, acest partid se face vinovat de violențele împotriva populației care a manifestat pașnic.

PSD a creat și întreținut o tensiune creată meticulos prin declarații politice și comunicate oficiale ale instituțiilor de forța ale statului.

Este regretabil că nu se asumă la nivel mai înalt responsabilitatea acțiunii forțelor de ordine iar singurele explicații au venit doar prin purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

S-a trecut o linie roșie. Au fost în ultimul an și jumătate zeci de proteste care s-au desfășurat pașnic. Aseară, demonstranții au fost infiltrați de huligani. În loc să extragă huliganii din mulțime, Jandarmeria a acționat nu numai disproporționat ci și ilegal. Nu a acționat gradual, a intervenit brutal și a agresat oameni nevinovați. Prin acțiunea de aseară, Jandarmeria s-a discreditat. Spunem acest lucru cu regret pentru profesioniștii care lucrează în această instituție. Este cu totul inadmisibil ceea ce s-a întâmplat. 

Jandarmeria are atribuția să apere oamenii pașnici de cei violenți, nu să dea vina pe ei. Este nevoie de răspunsuri din partea celor care au dat ordinele de intervenție: Conducerea Jandarmeriei și responsabilii politici.

Jandarmeria recunoaște că știa de grupurile de huligani bine organizate. De ce nu a luat Ministerul de Interne măsuri ca aceste grupuri să fie împiedicate să ajungă la miting sau să fie extrase și izolate persoanele care provocau tensiuni?

De ce Jandarmeria nu a fost mai tactică” decât huliganii care erau acolo izolați cu jandarmii lângă ei. Se vede clar din imagini că după-amiază grupurile cunoscute de huligani erau separate de mulțime, în apropierea jandarmilor.

Ministrul de interne si Conducerea Jandarmeriei trebuie să demisioneze. Acum. Cei care i-au coordonat pe jandarmi și au dat ordinele de intervenție trebuie să răspundă, inclusiv penal. La fel cum trebuie să răspundă, penal, huliganii violenți infiltrați la mitingul de aseară.

Sutele de protestatari pașnici care au fost răniți dar și jandarmii care au fost aruncați într-o bătălie inutilă au nevoie de răspunsuri și vor ca cei responsabili să plătească.

Doamna Dăncilă trebuie să demisioneze. Trebuie să demisioneze nu numai pentru toate prostiile pe care le-a făcut până acum, ci și pentru tăcerea asurzitoare de ieri. Nu este acceptabil ca, după ore în șir de hărțuieli si gaze aruncate peste protestatari pașnici, guvernul României să nu facă un minim anunț public, un minim apel la calm și reținere. 

România nu este o dictatură. România nu este partidul-stat. 

Abia acum oamenii vor ieși in stradă. Pentru că abia acum oamenii au început să vadă cât de nociv și de periculos este acest guvern. PSD nu trebuie lăsat sa ducă România în perioada neagră a mineriadelor. Nu trebuie lăsat sa îngenuncheze justiția. 

România este o democrație, este un stat de drept, membru al Uniunii Europene și NATO.

Protestele pașnice pentru democrație, pentru justiție, pentru un trai mai bun, pentru o clasă politică fără penali, sunt perfect legitime. 

Adresăm un apel la calm protestatarilor care vor merge și în zilele următoare în stradă pentru a-și striga nemulțumirea. Agresivității trebuie răspuns cu calm, nu cu violență. Ura nu se oprește cu ură ci cu determinare și bun simț.

De asemenea, pentru aflarea adevărului a ceea ce s-a întâmplat pe 10 august vă recomandăm să depuneți plângeri penale împotriva responsabililor care au dat ordine împotriva cetățenilor. Modelul de cerere a fost realizat de Comunitatea Justiție și Anticorupție din Platforma România 100 și poate fi descărcat de aici: http://bit.ly/2KMgjvM

 

Fondatorii Mișcării România Împreună (Ro+)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *