Purtatorul de cuvant ALDE european: Situatia din Romania, discutata pe 7 septembrie la Bruxelles

Purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat ca situatia din Romania urmeaza sa fie discutata in Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

“Urmarim cu multa atentie situatia din Romania. La jumatatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucuresti si a avut o serie de intalniri cu interlocutori.

S-a descoperit ca toate partile sunt de acord in principiu asupra necesitatii revizuirii legislatiei judiciare, in timp ce multi sunt de acord ca legislatia judiciara din Romania functioneaza si desfasoara activitatea independent de influentele politice.

Din nefericire, tara sufera din cauza unui nivel inalt de cazuri de coruptie in spectrul politic. In timp ce multe acuzatii sunt justificate si au condus la condamnari, exista si multe cazuri in care acuzatiile initiale par a fi motivate politic si au condus la achitari.

Partidul ALDE va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va reanaliza tema in perspectiva celei mai recente evaluari a Comisiei de la Venetia, din cadrul Consiliului Europei, dupa trecerea verii.

Situatia din Romania va fi discutata de Biroul partidului ALDE in cursul intalnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles“, a precizat purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen.

Raspunsul vine in contextul in care Beate Meinl-Reisinger, un politician din Austria, a cerut, avand in vedere situatia politica din Romania, excluderea formatiunii romane Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) din grupul european Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

“Din punctul meu de vedere, a venit momentul sa fie examinate consecintele si sa se ia o decizie rapida”, a declarat Beate Meinl-Reisinger, liderul formatiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS).

Beate Meinl-Reisinger i-a trimis o scrisoare presedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, in care cere excluderea formatiunii omonime din Romania.

In schimb, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, marti, ca a discutat cu Hans van Baalen si “nu se pune problema” excluderii partidului din grupul european.

Potrivit acesteia, o decizie de excludere a unui membru ALDE din familia europeana se poate lua doar intr-un Congres. “Intr-un birou al ALDE european se poate ridica aceasta problema si se va decide daca un viitor Congres al ALDE poate lua o decizie in acest sens. Dar sunt absolut convinsa ca nu este cazul”, a explicat Nicolai.

Citeste si

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *