R.Moldova va participa, în premieră, la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7

R.Moldova va participa, în premieră, la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7

Șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu va conduce delegația Republicii Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7, care va avea loc în perioada 12 – 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.

În cadrul reuniunii, la invitația ministrei afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, gestionarea crizei de refugiați, impactul socio-economic asupra țării noastre și eforturile susținute ale autorităților în procesul de reforme în parcursul european.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei Luigi Di Maio, ministrul afacerilor externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba și alți oficiali de nivel înalt.

Menționăm că țara noastră participă în premieră în cadrul unei reuniuni G7 a miniștrilor afacerilor externe. Grupul G7 a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite).

De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/politica/r-moldova-va-participa-in-premiera-la-reuniunea-ministrilor-de-externe-ai-statelor-g7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *