Răspuns la minciunile ministrului Gavrilescu. Guvernul PSD-ALDE citește puțin, vorbește mult și scrie legi strâmbe

Din 2016, odată cu aprobarea noului curriculum penttu gimnaziu, Ministerul Educației trebuie să asigure manuale noi pentru elevi. Odată cu mandatul ministrului Liviu Pop, întreg procesul de elaborare și editare a manualelor a fost dat peste cap. Cu o lună înainte de începerea noului an școlar, Ministerul Educației se vede astăzi în incapacitatea de a asigura manuale școlare noi pentru elevii de clasa a VI-a, aceiași care, vreme de jumătate de an, au fost nevoiți să învete după „compendiile“ ministrului Pop.

Într-o conferință de presă susținuta joi, 2 august, ministrul Valentin Popa și-a făcut bilantul celor șase luni de mandat. Printre subiectele abordate s-a numărat, inevitabil, și cel al manualelor școlare pentru gimnaziu. Valentin Popa a declarat, potrivit News.ro, că sistemul național de educație se confruntă cu o criză a „scriitorilor de manuale“, lucru care va genera imposibilitatea de a asigura câte trei variante de manuale pentru fiecare disciplină de clasa a VI-a: „Am dori ca în toamnă să avem un simpozion, o conferinţă, un grup de lucru în care să încercăm să instruim cât mai multe cadre didactice pentru a putea elabora manuale şcolare, deoarece avem o criză de scriitori de manuale. De exemplu, încă avem o lipsă a manualelor de limbă engleză. Nu am primit manuscrise suficiente care să se califice pentru a avea manual de limbă engleză. Uimitor, dar aceasta este realitatea şi în general nu avem suficient de multe manuscrise astfel încât să avem pentru fiecare disciplină cel puţin trei manuale pe care să le oferim cadrelor didactice să fie alese pentru a fi tipărite. Sunt manuale, dar nu la toate disciplinele“.

Ministrul Popa a făcut și o evaluare a manualelor. „Din punct de vedere estetic, sunt frumoase, din punct de vedere al conţinutului, cred că sunt puţin cam încărcate, dar aşa ştiu să scrie manuale specialiştii noştri din sistem“, a mai spus ministrul.

Ministrul Valentin Popa a făcut, și de această dată, mai multe dezacorduri în timpul conferinței de presă, spunând că „manualele şcolare este (în loc de sunt, n.r.) un subiect intens“ și că „în acest cost de 24 de milioane de lei este (în loc de sunt, n.r.) inclusă editarea şi drepturile de autor“.

În anul școlar 2018-2019, peste 500.000 de elevi din clasele I-VIII vor avea nevoie de manuale. Au prins forma tiparului 105 manuale noi, iar 40 dintre ele au fost traduse în limbile minorităților în 2,6 milioane de exemplare, care se găsesc și online pe site-ul www.manuale.edu.ro.

Mirabela Amarandei, moderator al Comunității tematice Educație din cadrul Platformei RO100, consideră că este „de-a dreptul rușinos faptul că ministrul Educației nu e capabil să facă un banal acord între subiect și predicat, un element pe care îl învață orice copil de clasă primară“. „Nu trece ziua și cei puși să ia decizii pentru bunul mers al acestei țări se încăpățânează să ne arate cum au trecut prin școală“, subliniază ea.

Mirabela Amarandei spune că „ministrul Popa recunoaște haosul legat de manualele școlare pentru gimnaziu“. De altfel, moderatoarea Comunității tematice Educație din cadrul Platformei RO100 a semnalat public că procesul inițiat de fostul ministru Liviu Pop este unul care va genera nu doar incoerență, dar și nerespectarea legii.

„Numai că, în mod voit, Valentin Popa găsește problema în altă parte, la o așa-zisă lipsă a profesorilor autori de manuale, «scriitorii de manuale», cum le spune domnia sa. În loc să admită că procesul a fost din start greșit, că timpul acordat pentru elaborarea unui manual a fost mult prea scurt și foarte puțini au fost acei profesori care au putut depune proiectele, domnia sa ne spune că nu sunt suficienți «scriitori». Calitatea conținuturilor o vom vedea din această toamnă când, sper, ele vor fi pe băncile copiilor. Dar am rezerve că s-au putut redacta manuale bune într-un timp atât de scurt și în acord cu noul curriculum. Liviu Pop și Valentin Popa trebuie să își asume răspunderea pentru haosul legat de manuale“, completează Mirabela Amarandei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *