Rectificarea bugetara: SRI pierde 113 milioane de lei. Cat s-a taiat de la SIE, SPP si STS

Cei mai mari pierzatori ai rectificarii bugetare sunt Ministerul Cercetarii, minus 122 milioane, Serviciul Roman de Informatii (SRI), care a primit mai putin cu 113 milioane lei, si Ministerul Energiei, buget redus cu 47,7 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor a anuntat ca a fost nevoit sa reduca unele bugete alocate cheltuielilor, la prima rectificare bugetara din acest an, pentru a asigura majorarea bugetelor alocate suplimentar.

“Pentru asigurarea acestor sume, pe langa majorarea veniturilor si avand in vedere necesitatea mentinerii deficitului bugetar, a fost necesara si reducerea cheltuielilor cuprinse in bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, in principal prin anularea sumelor retinute conform art.21 din Legea finantelor publice nr.500/2002, in proportie de 10% din bugetul aprobat, sume care potrivit legii nu puteau fi angajate de institutii in primul semestru al anului, precum si reducerea unor economii rezultate din analiza platilor efectuate pe primele sase luni ale anului comparativ cu cele programate de institutii pentru aceeasi perioada”, se arata in comunicat.

Cea mai mare scadere a inregistrat-o Ministerul Cercetarii si Inovarii, minus 122,1 milioane lei.

Urmeaza SRI, cu o reducere a bugetului de 113 milioane lei, si Ministerul Energiei (minus 47,7 milioane de lei).

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) are bugetul taiat cu 44,2 milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe cu 35,1 milioane lei, iar Serviciul de Protectie si Paza (SPP) cu 22,7 milioane lei.

Alte reduceri au fost operate in cadrul Ministerului Turismului (- 17,3 milioane de lei), Serviciul de Informatii Externe (-16,5 milioane lei) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-16,2 milioane lei).

Executivul a decis reducerea bugetului alocat Administratiei Prezidentiale cu 11,1 milioane lei.

Presedintia a anuntat, marti, ca rectificarea bugetara anuntata de Guvern nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare a institutiilor nesubordonate PSD, Guvernul apeland la o forma de sabotaj bugetar.

“La institutiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene precum si a lucrarilor de investitii”, a anuntat Ministerul Finantelor.

Finantele au anuntat ca proiectul de rectificare a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *