Reflexe totalitare ale PSD-ALDE exersate la mitingul “împotriva abuzurilor”: amenințări, ordine abuzive, șantaj

Coaliția PSD-ALDE trebuie să înceteze să-și utilizeze abuziv puterea pentru a amenința funcționari din administrație, beneficiari de ajutoare sociale sau angajați ai companiilor publice la mitingul organizat pe 9 iunie la București, consideră fondatorii Ro+ și Platforma România 100.

Dreptul la protest și adunare publică sunt drepturi fundamentale într-o democrație, menite să ofere fiecărui cetățean șansa de a-și face vocea auzită. De aceea respectăm orice manifestare de pluralism în spațiul public și orice protest, chiar și pe cel al coaliției de guvernare care deține puterea executivă și puterea legislativă în România.

Cu toate astea, în ultimele zile, numeroase persoane au semnalat situații în care angajații din sistemul public au fost forțați de către superiorii ierarhici, membri ai PSD sau ALDE, să participe la mitingul organizat de către aceste formațiuni în vederea susținerii liderilor urmăriți penal. În numeroase situații, angajații au fost chiar amenințați că vor fi destituiți în cazul în care nu participă la acest miting. Zeci de exemple relevante sunt semnalate pe site-ul www.mitingcujapca.ro/exemple.htm, administrat de grupul civic Geeks for Democracy.

Această practică este nu numai ilegală, dar și imorală, și murdărește un drept fundamental cu practici corupte tipice coaliției care domină statul român. Implică, practic, utilizarea ilegală a puterii pentru a pune presiune pe persoane de bună credință – atât funcționari publici cât și oameni obișnuiți – și a-i înregimenta în războiul dus de PSD-ALDE pentru a scăpa de justiție.

Potrivit Statutului funcționarilor publici, “desfășurarea unor activități cu caracter politic în timpul programului de lucru”, așa cum se întâmplă în cazul recrutării subordonaților pentru participarea la un miting politic, constituie abatere disciplinară și poate fi sancționată cu destituirea.

Chiar mai important, organizarea subordonaților din cadrul unei instituții publice în vederea participării la un miting politic constituie infracțiune de abuz în serviciu. Dincolo de demiterea din funcția ocupată, cel care coordonează o acțiune de acest tip va putea primi o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare, alături de interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcție publică în viitor.

Administrația publică din România nu este anexa unui partid, iar cei care cred altfel trebuie să fie sancționați. Pentru ca România să arate că este un stat cu adevărat funcțional, funcționarii publici trebuie să se opună ordinelor abuzive. Noi suntem de partea lor.

Fondatorii Ro+ și Platforma România 100 le recomandă celor aflați într-una dintre situațiile de mai sus să transmită orice fapte abuzive la adresa justitie@ro100.ro, iar organizația noastră va sesiza organele competente să aplice sancțiuni.

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare (Legea nr. 571/2004), persoanele care aduc astfel de fapte la cunoștința organelor de urmărire penală, a mass-media sau a organizațiilor non-guvernamentale vor beneficia de protecție specială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *