REPORTAJ Harghita: Mierea de lavandă sau de mană, printre vedetele Festivalului Mierii de la Miercurea Ciuc

Mierea de lavandă sau mierea de mană s-au numărat printre vedetele Festivalului Mierii de la Miercurea Ciuc, care a reunit apicultori din întreg județul Harghita, cu scopul de a promova consumul acestui aliment deosebit.

8c490ff6-e457-44a2-ba0f-33fad085feb9

Festivalul Mierii a început în centrul municipiului Miercurea Ciuc, acolo unde s-au adunat apicultorii, purtând straie de “cavaleri ai mierii”, însoțiți de domnițe, de mai multe fetițe îmbrăcate în albinuțe dar și de un toboșar, care dădea de veste localnicilor că pot cumpăra miere din centrul orașului, de la târgul amenajat special în acest scop.
Alaiul a pornit apoi spre Biserica Millenium, unde preoții au sfințit producția de miere a acestui an și i-au binecuvântat pe apicultori, după care defilarea a continuat până pe platoul din fața Palatului Administrativ.

Sortimentele de miere oferite spre vânzare sunt dintre cele mai diverse, de la miere polifloră, de floarea soarelui sau de tei, până la miere de rapiță sau de zmeură.
Una dintre vedetele festivalului din acest an a fost mierea de lavandă, oferită spre vânzare de Tokes Attila, un apicultor din Toplița, care nu a vrut să dezvăluie unde se află lanul de lavandă în apropierea căruia a dus albinele pentru a culege nectarul.

“În acest an am făcut un miracol în Miercurea Ciuc. Din celelalte sortimente nu prea am vândut, dar miere de lavandă nu are nimeni și au fost mulți cumpărători. Practic mierea este culeasă dintr-un lan de lavandă, de cinci hectare, despre care nu spun unde este pentru că abia m-am apropiat puțin. Sunt bucuros că am putut scoate acest produs, cu care mă mândresc. Mierea de lavandă are proprietăți antiseptice, antibacteriene, calmante sau antioxidante”, spune Tokes Attila.
La un stand apropiat, Zöldi István, din Miercurea Ciuc, ne vorbește de mierea de mană, care “are un conținut foarte ridicat de săruri minerale, ce duc la un echilibru în organism”, dar recomandă și mierea polifloră, despre care spune că este un “ceai medicinal concentrat”.

“Recomand mierea polifloră, pentru că aceasta conține aproape toate nectarurile și polenurile din plantele medicinale pe care le folosim la ceaiuri medicinale, deci, ca atare, pot să spun că practic este un ceai medicinal concentrat. Și recomand tuturor să cumpere produse de la producători, pentru a ști ce cumpără”, a spus Zöldi István.
La rândul său, Csilla Lajos, din Păuleni Ciuc, ne îndeamnă să cumpărăm miere de rapiță, “foarte bună pentru osteoporoză sau rinichi”, dar și alte produse apicole, cum ar fi polen sau propolis.

Despre producția din acest an, apicultorii spun că a fost destul de redusă și că au noroc că o completează cu cea din anii anteriori, care a fost mai bună.

“A fost un an slab, cel mai slab din ultimii ani patru ani. A nins în luna mai, a ținut o săptămână, au înghețat toate florile, apoi în iunie a venit seceta mare și nu au putut albinele să culeagă. Bine că mai avem de anul trecut miere și completăm”, a spus Kovacs Csaba, apicultor din Băile Tușnad.
Bărbatul îi încurajează pe oameni să consume miere din zona Tușnad, pentru că acolo nu există poluare, deși se plânge că e greu să fii apicultor în Băile Tușnad, unde urșii sunt ținuți departe de stupi doar de mai multe rânduri de garduri electrice.

O altă nemulțumire a apicultorilor este legată de prețul mic al mierii, care este pus pe seama importurilor ieftine din China.
La festival a participat și dr. Racz Laszlo, care este pasionat de apicultură, le predă apicultorilor noțiuni de patologie apicolă și apiterapie și care spune că în România se consumă mult mai puțină miere decât în alte țări, de aceea e bine să se desfășoară astfel de evenimente, care să-i încurajeze pe oameni să acorde acestui aliment atenția cuvenită.

“Totdeauna le spun apicultorilor că, dacă ar depinde de mine, eu mierea n-aș vinde-o în prăvălii, aș dat-o la farmacii și să se elibereze numai sub prescripție medicală, întrucât este nu numai medicament, este un dar a lui Dumnezeu. E o vorbă — ‘medicul tratează și Dumnezeu vindecă’ prin acest produs al naturii mame, acest dar fantastic, pe care nu îl cunoaștem îndeajuns. Ar trebui să știm că dacă un borcan de miere ar fi produs de o singură albină, ea ar trebui să zboare în jurul Pământului de patru ori (…) Munca pe care o fac este extraordinară, nu doar culeg nectarul și polenul, dar prelucrează cu enzimele proprii și din asta fac acest produs pe care noi îl consumăm”, a spus dr. Racz Laszlo.
Potrivit datelor făcute publice recent de Asociația Crescătorilor de Albine din România, consumul de miere din țara noastră este de 500-600 de grame per locuitor, anual, de trei ori mai mic decât media europeană.

AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/14/reportaj-harghita-mierea-de-lavanda-sau-de-mana-printre-vedetele-festivalului-mierii-de-la-miercurea-ciuc-16-16-21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *