Reprezentanții fondurilor de pensii: Listările companiilor pe bursa românească s-ar face foarte greu fără fondurile de pensii

Listările companiilor pe piața de capital românească s-ar face foarte greu fără fondurile de pensii, fiind nevoie de capital autohton care să înghită aceste oferte, au declarat, joi, reprezentanții fondurilor de pensii, într-o întâlnire cu investitori persoane fizice, organizată de Investors Club.

660a1bea-2b4b-4a80-a02d-535e73b35565

“Fără fondurile de pensii va fi foarte greu ca antreprenorii români să facă finanțare sau exit prin bursă. Îți trebuie capital autohton care să înghită aceste oferte. Noi fiind aici cu echipe locale, noi aici ne uităm și la Teraplast, la orice și îi ajutăm, îi finanțăm. Unul mare de afară nu se uită, că sunt prea mici”, au spus aceștia.

Sursele citate au menționat faptul că opționalitatea în ceea ce privește Pilonul II de pensii depinde foarte mult de cum va arăta.

“Contează foarte mult. Nu știm mai mult. Există riscul să spună că nu mai vor opționalitate și să se scadă contribuțiile. Atmosfera este destul de demotivantă și colegii sunt demotivați. Strategia noastră e puțin afectată de treaba asta pentru că una e să știi ce cash flow ai pe viitor și alta să nu știi”, au menționat reprezentanții fondurilor de pensii.

Procentul de 2,5% pe care îl rețin companiile de management de la Pilonul II reprezintă un factor de dezechilibru și inechitate, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

“S-a ales varianta în care românul va decide dacă dorește să rămână la Pilonul II sau merge la Pilonul I. În momentul în care a fost realizată legea, au fost câteva elemente pe care astăzi eu personal le consider ca un factor de dezechilibru, de inechitate. Mă refer aici la procentul de 2,5% care se reține automat de către compania de management din banii care sunt virați în Pilonul II. Dacă pleacă 100 de lei la bugetul de stat de la Pilonul I către Pilonul II, compania de management ia 2,5% din acești bani în secunda doi, iar diferența de 27,5 lei, o plasează pe piață, face investiții pentru a îmbunătăți beneficiile”, a spus Mișa.

El consideră că procentul de 2,5% ar trebui să meargă în pensii.

Miercuri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că este un drept firesc al românilor să opteze în privința Pilonului II.

“Despre Pilonul II de pensii și despre posibilitatea de a opta, noi ne menținem punctul de vedere pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. Este bine să lămurim această confuzie. Românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau Pilonul I”, a afirmat Dragnea, la Parlament.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/10/19/reprezentantii-fondurilor-de-pensii-listarile-companiilor-pe-bursa-romaneasca-s-ar-face-foarte-greu-fara-fondurile-de-pensii-22-54-58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *