Reprezentanții UE-27 încep discuțiile despre relațiile post-Brexit cu Regatul Unit

Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția Regatului Unit, au început miercuri pregătirile pentru perioada de tranziție în relațiile cu Londra după Brexit, informează Reuters. Pe tot parcursul lunii noiembrie, în UE-27 vor avea loc consultări în vederea stabilirii liniilor directoare care vor fi adoptate la summitul UE din decembrie.

645accba-5847-40af-8ee4-d9aa3d70186a

Săptămâna trecută, Consiliul European a decis că nu s-au înregistrat suficiente progrese în negocierile pentru retragerea Regatului Unit din UE, care va avea loc pe 29 martie 2019. Cu toate acestea, șefii de stat și de guvern din cele 27 de țări care vor forma Uniunea după Brexit au decis să dea undă verde pregătirilor pentru dialogul privind tranziția, astfel încât acesta să poată începe, eventual, în paralel cu tratativele pentru Brexit, în caz că se va lua o decizie în acest sens în decembrie.

Un oficial european implicat în proces a declarat că în afara întâlnirilor între reprezentanții UE-27, este posibil ca subiectul celor două negocieri simultane să fie inclus și pe agenda unei reuniuni ministeriale din 20 noiembrie.

Regatul Unit dorește să obțină până la sfârșitul lunii martie 2018 un acord-cadru cu Uniunea Europeană privind tranziția, a afirmat joi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis. Atât la Bruxelles, cât și la Londra se estimează că acordurile temporare post-Brexit vor fi în vigoare aproximativ doi ani. Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a explicat într-un interviu apărut marți în cotidianul belgian L’Echo că pe perioada respectivă Regatul Unit ar urma să se supună în continuare legislației și instanțelor Uniunii, dar fără a mai participa la deciziile privind legile europene noi.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Daniela Juncu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/25/reprezentantii-ue-27-incep-discutiile-despre-relatiile-post-brexit-cu-regatul-unit-23-25-50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *