Reumatismul – secretele medicinei chineze

Reumatismul face parte dintr-o familie mare de afecțiuni înrudite și care au de-a face cu una sau mai multe articulații. Printre aceste afecțiuni se numără și artrita reumatoidă, osteoporoza sau osteoartrita. Aceste afecțiuni sunt acompaniate de durere, tumefacție, înroșirea tegumentelor și temperatură locală crescută dar cel mai deranjant – limitarea funcției articulației implicate.

Reumatismul din perspectiva medicinei chineze

Aceste inflamații se instalează în corp între 25-50 ani, mai ales la femei și dacă nu sunt tratate corespunzător pot duce chiar și la scurtarea vieții. Medicamentele folosite uzual diminuează durerea și rigiditatea articulară dar nu opresc evoluția bolii, omul fiind nevoit să trăiască cu durerea deformatoare și cu mobilitatea limitată.

În sistemul medicinii chineze problemele legate de oase sunt asociate cu un dezechilibru între elementele Apă și Lemn. Elementul Lemn guvernează ficatul, scheletul, oasele și membrele în timp ce Apa guvernează rinichii, măduva spinării și sistemul imunitar. Dacă o persoană are în diagrama destinului Apă puțină înseamnă că Lemnul (oasele) este prea uscat și poate provoca osteoporoză, dar și uscarea cartilagiilor și a colagenului care lubrifiază încheieturile, generând dureri. Totodată, Lemnul fiind uscat din cauza lipsei Apei, Focul devine puternic și provoacă inflamații și dureri cronice.

Simptome: durere și înțepături la articulații, oboseală și dureri musculare.
Cauzele reumatismului: factori congenitali, imunitari, fizici și nutriționali.
Prevenire: persoanelor care sunt predispuse la probleme articulare li se recomandă să facă mișcare, exerciții fizice ușoare, înot – punând accent pe mișcarea picioarelor, în general; să poarte haine uscate tot timpul și să nu trăiască în medii umede.

Remedii: suplimentele nutritive recomandate pentru prevenirea și vindecarea afecțiunilor osoase sunt în primul rând Calciul – principalul ingredient al oaselor, contribuind și la conductibilitatea nervilor, la contracția mușchilor, la coagularea sângelui, la diviziunea celulară.
Magneziul – este un mineral important în diferite reacții biochimice în interiorul oaselor, ajutând la activarea fosfatazei alcaline, care permite formarea noilor cristale osoase. Magneziul ajută și la conversia vitaminei D – indispensabilă pentru absorbția Calciului. Pentru lubrefierea încheieturilor se recomandă și sulfatul de glucozamină – îmbunătățește sănătatea cartilagiilor și a colagenului.

Spuneam că Apa este importantă în sprijinirea Lemnului. Aceasta poate fi îmbunătățită prin ingerarea uleiului Omega 3. Capetele oaselor sunt acoperite de cartilagii, care acționează că niște tampoane. Dacă acestea se rod, oasele încep să se frece unul de altul și apar durerile. Mineralele (elementul Metal) contribuie și ele la starea de sănătate a sistemului osos. Se recomandă Zinc, Crom, Seleniu și Iod.

Remedii alimentare:

Regim alimentar vegetarian sărac în grăsimi (pentru a evită excesul de greutate și a nu solicita încheieturile, labele picioarelor și partea inferioară a spatelui). Alimente care activează aciditatea din corp întrucât artrita este produsă de alcalinitate.

Alimente ajutătoare: cereale integrale, alune crude, soia, fasole boabe neagră, castravete, carne de pui și peste, orz, ceai de praf de rădăcină de ghimbir, suc de grapefruit și țelină, struguri negri, spanac, morcovi, pătrunjel.

Exerciții fizice ușoare zilnic pentru a întări articulațiile, oasele dar și mușchii. Psihicul stimulează moralul bun în luptă cu boală. Echilibrul dintre muncă, somn și odihnă activă trebuie să devină mod de viață. Exercițiile chinezești sunt moderate și vizează creșterea tonusului mușchilor. În exerciții să se folosească și articulațiile care dor, cu moderație. De asemenea, activitatea sexuală disciplinată ajută starea psihică prin ridicarea moralului și a respectului de șine. Masarea genunchilor cu palmele de mai multe ori pe zi. Masarea tălpilor – chinezii consideră că artrită este legată de umiditatea care pătrunde prin tălpi.

Cum Apa hrănește Lemnul în ciclul celor cinci elemente, tot așa trebuie să consumăm cel puțin doi litri de lichide zilnic (apa plată și minerală, suc natural de fructe/legume, ceai de plante). Alcoolul este nociv pentru Lemn (ficat) pentru că este asociat cu Focul (focul arde lemnul). Alcoolul are gust înțepător – metal, iar metalul taie lemnul.

În concluzie, în medicina tradițională chineză există cinci categorii energetice fundamentale, fiecare fiind asociată cu un organ important din corp reprezentat de unul din cele cinci elemente (foc, pământ, metal, apă și lemn) și care controlează la nivel energetic și fizic întregul corp. O bună funcționare a elementelor permite o bună funcționare a întregului corp omenesc.

Sursă: Secretele medicinei chineze și Cele patru coloane ale destinului pentru o viață sănătoasă

continuare… .

DOC.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *