Revolta intr-o comuna din Braila, unde doua zile la rand gospodarii n-au lasat autoritatile sa le omoare porcii

Gospodarii dintr-un sat brailean i-au alungat, pentru a doua zi consecutiv, pe angajatii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), veniti sa le sacrifice porcii din cotete. Primarul localitatii spune ca, pana la urma, oamenii vor accepta sa le fie ucise animalele, chiar daca astfel de masuri extreme nu prea isi au rostul, in zona.

Echipe formate din angajati ai DSVSA Braila, jandarmi si militari au ajuns, luni dimineata, in satul Valea Canepii din comuna braileana Unirea cu scopul de a sacrifica toti cei aproape 500 de porci din gospodariile populatiei. Masura s-ar fi impus pentru prevenirea extinderii epidemiei de pesta porcina africana (PPA), care afecteaza deja atat Braila, cat si alte 7 judete din tara.

Primanul comunei Unirea – el insusi medic veterinar cu aproape 50 de ani de experienta – a declarat pentru Ziare.com ca gospodarii din Valea Canepii s-au revoltat din cauza ca echipele DSVSA au venit ca la plaja, nepregatite sa intervina in conditii de siguranta.

“Inainte de toate, trebuie sa stabilim un lucru: in Valea Canepii nu era niciun focar de PPA. Focarul este in satul Lanurile, din comuna Viziru. Iar satul Lanurile se afla la 6 kilometri distanta. Or, potrivit legii, din cate intelegem noi, inseamna ca satul Valea Canepii nu se afla in raza de 3 kilometri in care sa se sacrifice animale preventiv, ci in aria de 10 kilometri, care presupune doar supraveghere.

Oricum, a fost nevoie sa scoata un satean laptopul ca sa le arate si celor veniti sa sacrifice ce spune legea. As zice ca nu-i normal! Iar cand i-au vazut slab pregatiti, oamenii s-au revoltat si nu i-au lasat sa intre sa le omoare porcii. Astazi (marti – n.red.) s-au intors. Oamenii au refuzat din nou sa isi dea animalele din cotet”, ne-a declarat primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu.

Edilul comunei brailene a spus, insa, ca, in urma discutiilor avute astazi cu reprezentantii DSVSA Braila, s-a ajuns la concluzia ca animalele ar trebui, totusi, sacrificate.

“Echipele se vor intoarce maine, iar oamenii le vor permite accesul in gospodarii si ii vor lasa sa ucida porcii. Intelegem situatia din tara, nu dorim sa cream probleme. Doar ca la inceput nu s-a procedat cum ar fi trebuit, iar oamenii nu aveau cum sa renunte la animale, fara sa fie siguri ca iau hotararea corecta”, a mai spus Ioan Ungureanu pentru Ziare.com.

Porcii din Braila sunt sacrificati preventiv, in conditiile in care la Tufesti – in apropiere de satele Lanurile si Valea Canepii – se afla un complex zootenic in care se cresc circa 45.000 de porci.

In aceste conditii, autoritatile ar trebui sa faca tot ce pot pentru ca boala sa nu ajunga in ferma comerciala, ca sa nu fie nevoie de sacrificarea preventiva a zecilor de mii de animale.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, pesta porcina africana afecteaza deja 8 judete din tara si risca sa se extinda, in perioada imediat urmatoare, in alte 14 judete, potrivit Comisiei Europene.

Citeste si: Fiul lui Dragnea a vandut 10.000 de porci chiar inainte de epidemie. Stia statul ca pesta urmeaza sa faca prapad?

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *