Rezist Zürich și cele 5 obiective ale protestului diasporei din 10 august de la București

„Bilet spre Piața Victoriei”, a scris pe Facebook fizicianul Cristian Presură deasupra tichetului pe care stă scris Eindhoven – Bucharest, 10 august. Cu un doctorat în fizică obținut la Universitatea din Groningen, Cristian Presură s-a stabilit în Olanda și este cercetător la o mare companie de tehnologie, unde a inventat și introdus pe piață primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. El este moderatorul Comunității Locale RO100 Eindhoven.

Deși a plecat din țară în urmă cu mulți ani, cercetătorului îi place să scrie în limba română despre resorturile care pun în mișcare lumea în care trăim și să le traducă oamenilor, într-un limbaj simplu, explicațiile complexe din spatele fenomenelor fizice. Multă vreme acest lucru i-a fost suficient, spune autorul cărții „Fizica Povestită”. Însă acum s-a decis să acorde mai multă atenție lucrurilor care trec dincolo de granițele științei. „Eu vorbesc, și pe pagina de Facebook, și la conferințe de fizică și am observat că sunt ascultat, că oamenii mă urmăresc. Atunci m-am gândit că o persoană ca mine poate să influențeze. Poate cineva va lua hotărârea să facă ceva bun, poate se va decide să voteze la alegeri”, spune Cristian Presură. De ce va fi pe 10 august în Piața Victoriei? Pentru că „partidul aflat la putere poate să facă foarte mult rău României pe termen lung”, spune fizicianul într-un interviu pentru Republica.

Redăm, mai jos, interviul:

Un fizician descrie relațiile dintre cauze și efectele lor. Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi în România, care credeți că sunt cauzele care ne-au adus aici?

Eu am o profesie, îmi place fizica, oamenii în general nu vor să asculte numai politică, ci sunt interesați și de lumea pe care trăiesc ei. Din această cauză, îmi place să le explic fizica foarte bine, iar din partea de politică înțeleg atât cât înțelege un om obișnuit. Sunt două răspunsuri: de ce nu a mers bine în ultimii 30 de ani și de ce nu merge bine în ultimii doi ani. Povesteam într-un articol scena din sufrageria mea în momentul în care, în 1990, am votat pentru prima dată. Tot blocul meu a votat cu Ion Iliescu, eu am fost singurul care nu a votat cu Ion Iliescu și toți vecinii râdeau de mine. De ce nu a mers bine România în ultimii 30 de ani? Pentru că această mentalitate a la Ion Iliescu a fost continuată în România: Lasă că ne descurcăm noi, lasă că mai furăm pe aici pe acolo că nu se vede, lasă că e ok așa. În Olanda, regăsesc mentalitatea: Măi, ai o treabă, o faci! Avem o țară de îmbunătățit, o îmbunătățim! Avem autostrăzi de construit, le construim! Nu mai stăm să ne justificăm.

În Olanda, democrație înseamnă că partidele politice, indiferent care câștigă, trebuie să apere un anumit set de valori democratice. Nu înseamnă că cine câștigă alegerile face ce vrea, înseamnă că, în acel stat pe care noi îl numim democratic, sunt niște legi, valori comune, iar statul trebuie să le apere.

Cum vi se pare că s-au schimbat lucrurile în ultimii doi ani?

Eu am învățat un lucru aici în Vest, că democrația nu înseamnă că cine câștigă la vot poate să facă ce vrea în țară. În Olanda, democrație înseamnă că partidele politice, indiferent care câștigă, trebuie să apere un anumit set de valori democratice. Nu înseamnă că cine câștigă alegerile face ce vrea, înseamnă că, în acel stat pe care noi îl numim democratic, sunt niște legi, valori comune, iar statul trebuie să le apere. Eu nu sunt analist politic, dar am auzit odată pe cineva care povestea despre posibilul pericol al mexicanizării României.

Și în Mexic, oamenii votează, dar cum se face că în Mexic, îi votează tot timpul pe cei corupți? Și m-am gândit: au trecut 30 de ani cu țara asta și n-am făcut nimic și în loc să facem o Olanda din ea, facem un Mexic! Atunci când a apărut ordonanța 13, am spus: Wow, dar asta chiar duce la mexicanizarea României, faptul că tu ai sub control justiția. Și atunci am fost și eu la Amsterdam, împreună cu românii din Eindhoven, și asta m-a făcut pe mine să mă deschid către politică, acum sunt implicat în RO 100. Pericolul cel mai mare este că după alegerile de acum doi ani, partidul aflat la puterea are capacitatea de a face foarte mult rău României și a duce România pe această cale a mexicanizării care ar fi un dezastru. E mult mai mult decât un simplu partid care ajunge la putere și face ceva, e un partid care poate să facă foarte mult rău României pe termen lung.

Sunteți în legătură cu mulți tineri care au plecat peste hotare. Ce vă spun, s-ar mai întoarce în România așa cum arată ea acum?

Eu pot să răspund folosindu-mă de chestiuni factuale. Am o prietenă în Olanda, care e certată cu bunica ei și i-a spus: Nu mai vota cu PSD, că PSD m-a dat afară din țară. Mi-a zis: Eu chiar am luat o hotărâre, foarte dureroasă, mă stabilesc definitiv în Olanda. E programatoare, foarte bună în meseria ei, este în anii ei cei mai productivi. Au angajat-o la o firmă foarte bună în Olanda, iar șeful este și el român. Sunt foarte mulți studenți români în Olanda, care mă abordează pe chestia cu fizica, și toți decid ca după terminarea facultății să rămână în Olanda.

Din toate interacțiunile pe care le am văd că tinerii vor să rămână în străinătate. Joacă un rol nu numai bunăstarea materială, ci și mentalitatea tinerilor. Ei spun: toți românii pleacă în străinătate, hai să mă duc și eu că poate e mai bine acolo, ceea ce nu e neapărat așa. Din cauza asta, mulți dintre ei or să aibă o dezamăgire, că nu e chiar așa de simplu, nu umblă câinii cu covrigi în coadă.

Sunt aproape 4 milioane de români plecați în străinătate. La ultimele alegeri, au votat 300.000. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar vota toți

Ce credeți că ar trebui făcut ca lucrurile să se schimbe?

Ceea ce cred eu că trebuie făcut este să împiedicăm actualul partid de la guvernare să aibă un control total asupra României. Cum îl realizezi: nu ai decât alegerile la dispoziție. Sunt următoarele alegeri și, dacă la următoarele alegeri se poate forma o coaliție guvernamentală de dreapta, e un început. Multă lume spune: dar nici ăia nu au făcut nimic. Ok, ok, dar măcar ai deviat direcția spre care se duce acum România. În mod practic, trebuie ajuns la oameni, trebuie vorbit, trebuie convinși. România este divizată, am prieteni pe Facebook care mă înjură tot timpul. Am încercat să vorbesc cu ei, sunt oameni. Ce-i face să gândească altfel, de ce au fost ei mexicanizați vreau și eu să înțeleg. Poate ei au pe undeva dreptate și atunci intru în discuții deschise cu ei și încerc să aflu ce i-a convins.

Societatea este extrem de divizată și, de fapt, la ora actuală bătălia se dă pe oamenii care sunt nehotărâți. Și aici intervin probleme de care noi ne lovim. Sunt aproape 4 milioane de români plecați în străinătate. La ultimele alegeri, au votat 300.000. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar vota toți, mai ales că ei au în general opinii de dreapta. Ar fi o schimbare uriașă, la ora actuală partidul de la guvernare nu facilitează sub nicio formă votul în străinătate. Și atunci noi trebuie să vedem cum ne organizăm. La ora actuală, diaspora e insuficient reprezentată, toată diaspora, de patru milioane are, dacă nu mă înșel, 6 reprezentanți în Parlament. Bucureștiul are 40 de parlamentari.

Cei care au plecat în străinătate nu s-au rupt de România, mulți fac lucruri pentru România, trimit bani în țară. Nu este adevărat că sunt ăia răi care au plecat și nu-i mai interesează. Există cazuri și cazuri, dar în general diaspora e legată de locul din care a plecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *