Riscul unor provocări încă există în Transnistria. Opinie

Riscul unor provocări încă există în Transnistria. Opinie

Riscul unor provocări în regiunea transnistreană va exista atît timp cît va continua războiul din Ucraina.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „Întrebarea principală” cu Iulia Feodorova la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a spus că este important că în timpul recentelor provocări din stînga Nistrului nimeni nu a avut de suferit, acesta este cel mai important lucru și că escaladarea deocamdată s-a oprit.

„Cine? Cum? De ce? Cred că aceste probleme sînt secundare. Adică, este important ca situația să nu scape de sub control. Toată lumea spune că nu există riscuri în acest moment. Dar experții înțeleg că riscuri există, iar aceste riscuri se vor menține atît timp cît va continua războiul din Ucraina. Aceste riscuri nu vor dispărea, în ciuda faptului că, desigur, încercăm să calmăm opinia publică cît mai mult posibil, iar acest lucru este corect. Opinia publică trebuie să fie liniștită, deoarece provoacă într-adevăr panică. Și să nu uităm că în Transnistria locuiesc circa 350 de mii de cetățeni moldoveni, persoane cu pașapoarte moldovenești”, a spus Vlad Kulminski.

Referindu-se la diverse declarații recente ale reprezentanților Ucrainei cu privire la Transnistria, el a menționat că acestea sînt absolut întotdeauna însoțite de o referire foarte clară la faptul că Moldova este un vecin și partener bun și de încredere al Ucrainei și, fără o coordonare cu conducerea Moldovei, nu se va întîmpla absolut nimic.

„În Ucraina se duce un război pe viață și pe moarte. Ucraina luptă astăzi pentru propria existență. Trebuie să înțelegeți acest lucru. Aceasta este o paradigmă complet diferită. Noi stăm aici și discutăm ca experți, dar acolo este o istorie total diferită. Ei sînt obligați să analizeze orice riscuri posibile, sînt obligați să ia în considerare toate situațiile posibile, toate riscurile posibile ale dezvoltării evenimentelor. Moldova spune că, potrivit estimărilor noastre, Transnistria de astăzi nu reprezintă o amenințare nici pentru Ucraina, nici pentru malul drept. Noi continuăm să urmăm principiul reglementării politice pașnice, iar acesta este mesajul corect”, a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/riscul-unor-provocari-inca-exista-in-transnistria-opinie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *