România, lider în UE la creșterea comerțului cu amănuntul și în octombrie

Volumul comerțului cu amănuntul în România a urcat cu 12,6% în luna octombrie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, țara fiind lider în UE la acest capitol după ce a consemnat, pentru a treia lună consecutiv, cea mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

329b54e1-435a-4ed1-aadf-956a436b9f39

În octombrie, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,9% în Uniunea Europeană. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,5%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,8% iar cele de alimente, băuturi și tutun au urcat cu 0,1%.

Cele mai mari creșteri au fost raportate în România (12,6%), Polonia (7,1%), Irlanda, Ungaria și Malta (6,3%).

Datele Eurostat arată însă că ritmul anual de creștere a vânzărilor cu amănuntul în România a intrat pe o pantă descedentă în ultimele luni, de la un avans de 15,5% în luna august, ajungând la 14,3% în septembrie și 12,6% în luna octombrie.

România este lider în UE și când vine vorba de creșterea comerțului cu amănuntul în luna octombrie 2017 comparativ cu luna septembrie 2017, cu un avans de 1%, în condițiile în care, de la o lună la alta, comerțul cu amănuntul a scăzut cu 1,1% în UE și cu 0,5% în zona euro. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de alimente, băuturi și țigări au scăzut cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili și de produse non-alimentare s-au redus cu 0,8%.

Cele mai mari creșteri în octombrie, comparativ cu luna precedentă, au fost raportate în România (1%), Marea Britanie (0,9%), Polonia și Slovacia (ambele cu 0,6%).

Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), cheltuielile gospodăriilor au avut cea mai mare contribuție la creșterea economică din primele nouă luni din acest an, respectiv de 6,1%, în condițiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%.

Produsul intern brut a crescut cu 7%, în termeni reali, în perioada ianuarie — septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, având o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

‘Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creșterea PIB și formării brute de capital fix, cu o contribuție de +0,8%, consecință a creșterii cu 3,8% a volumului său’, informează INS.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/12/05/romania-lider-in-ue-la-cresterea-comertului-cu-amanuntul-si-in-octombrie-13-27-16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *