România: Premierul desemnat începe negocierile pentru formarea noului guvern

România: Premierul desemnat începe negocierile pentru formarea noului guvern

Președintele USR, Dacian Cioloș, prim-ministru desemnat al României, urmează să înceapă marți negocierile cu reprezentanții PNL, UDMR și ai minorităților pentru formarea noului guvern, notează Agerpres.

Dacian Cioloș a fost nominalizat, luni seara, de președintele Klaus Iohannis candidat la funcția de prim-ministru, transmite Noi.md cu referire la hotnews.ro.

“În concordanță cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marți PNL, UDMR și minoritățile naționale la discuții pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliției în formula ei inițială și așteptăm un gest de reciprocitate din partea foștilor noștri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceștia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Național să trimitem invitații oficiale pentru a ne întîlni chiar începînd de mîine cu PNL, UDMR și parlamentarii minorităților pentru a discuta reformarea coaliției de guvernare”, a declarat Dacian Cioloș, într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.

Conform articolului 103 din Constituția României, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/romania-premierul-desemnat-incepe-negocierile-pentru-formarea-noului-guvern

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *