Romașcanu anunță un acord privind achiziționarea Vilei “Florica”; o parte din banii obținuți-destinată unei burse

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat miercuri că a ajuns la o înțelegere cu moștenitorii Vilei “Florica” în ceea ce privește exercitarea dreptului de preempțiune al ministerului cu privire la acest monument, suma negociată fiind de 1.820.000 de euro, afirmând că o parte din bani ar urma să fie donată de către proprietarii imobilului de patrimoniu pentru o bursă destinată tinerilor.

d315e015-75c1-4f69-bef2-7a2a8566f627

“Am negociat achiziția Vilei ‘Florica’ cu moștenitorii și cred că este o premieră în procedurile de negociere (…) în primul rând ne-am încadrat cu negocierea sub evaluarea făcută de experți”, a afimat Romașcanu, într-un interviu la DC News.

El a adăugat că actualii proprietari au ales să doneze o parte din suma obținută în urma achiziției pentru o bursă, iar o altă parte pentru repararea acoperișului vilei.

Potrivit ministrului Culturii, suma pentru care ar urma să se încheie tranzacția este de 1.820.000 de euro.

“Când noi le-am făcut propunerea să dăm un semnal că nu ne gândim doar la bani și să se gândească să doneze o parte din prețul lucrării (…) au fost de acord și după ce vor termina tranzacția vor dona Ministerului Culturii 45.000 de euro: 20.000 — pentru reparații de urgență la acoperișul vilei și 25.000 — pentru burse pe care le dăm împreună, Ministerul Culturii și moștenitorii, către tineri talentați, din zona culturală, cu resurse financiare limitate”, a detaliat Romașcanu.

Camera Deputaților a adoptat, în urmă cu o săptămână, cu 250 voturi pentru, proiectul de lege privind achiziționarea Ansamblului conacului Brătianu — Florica de către Ministerul Culturii cu fonduri de stat.

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD.

Ansamblul conacului Brătianu — Florica (Vila “Florica”) este situat în localitatea Ștefănești, Județul Argeș. Acesta cuprinde suprafața construită desfășurată de 2.324 mp și teren intravilan (parc dendrologic) în suprafață de 29.780 mp.

Centrul de cultură “Brătianu”, înființat prin ordin al ministrului Culturii, își va continua activitatea în imobilul Vila “Florica”, fiind în autoritatea Consiliului Județean. Se autorizează Ministerul Culturii să realizeze procedura de achiziție, fondurile necesare asigurându-se din bugetul de stat, prevede proiectul.

“Domeniul familiei Brătianu din Ștefănești, Argeș, datează de la jumătatea secolului al XIX-lea”, au menționat inițiatorii, arătând că Vila Florica este în prezent monument istoric clasa A. Camera Deputaților este for decizional.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Mihai Simionescu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/18/romascanu-anunta-un-acord-privind-achizitionarea-vilei-florica-o-parte-din-banii-obtinuti-destinata-unei-burse-14-41-02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *