Romașcanu, la redeschiderea sălii ‘Brâncuși’ de la MNAR: Demersurile de achiziție a ‘Cumințeniei Pământului’ nu s-au închis definitiv

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a redeschis, miercuri, sala ‘Constantin Brâncuși’ cu o expoziție dedicată marelui sculptor care are în centrul său sculptura ‘Cumințenia Pământului’, ocazie cu care ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a amintit că demersurile de achiziție a lucrării ‘Cumințenia Pământului’ nu sunt închise definitiv, existând în continuare discuții cu proprietarii lucrării.

504eceeb-a76e-4611-b7f5-e0f0a4a61dcd

“Fiindcă am fost întrebat foarte des, iarăși spun că demersurile de achiziție nu s-au închis definitiv, avem discuții cu reprezentanții proprietarilor și avem chiar niște pași concreți pe care îi vom face privind evaluarea. Sperăm la un moment dat să ajungem la o concluzie pentru că așa este firesc și concluzia eu sper să fie cea de achiziție, dar nu vreau să mă antepronunț până nu avem o evaluare corectă și concretă”, a afirmat Lucian Romașcanu.

Ministrul a precizat că lucrarea va putea fi expusă, conform contractului actual de comodat, până în februarie și speră că acest contract va fi prelungit.

“Reușim să îl redăm într-o formă extrem de bună, plăcută, frumoasă pe Brâncuși vizitatorilor adăugând pieselor pe care Muzeul Național de Artă le avea deja și celebra ‘Cumințenia Pământului’. (…). Este un contract între Ministerul Culturii și proprietari. Eu zic că este un contract cu beneficii de ambele părți și beneficiul cel mai mare este că această sculptură importantă poate fi văzută de oameni și îmi doresc — sigur, preluând toate sarcinile necesare cu asigurarea, cu paza și așa mai departe — să avem această sculptură expusă și pe toată durata anului Centenarului și nu numai”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Potrivit ministrului, statul român încearcă să-l redea pe Brâncuși universalității cu rădăcinile lui românești.

“Legat de ceea ce se întâmplă aici, statul român de atunci a greșit față de Brâncuși, statul român de acum, cu mijloacele pe care le are, încearcă să răscumpere aceste greșeli și să-l redea pe Brâncuși universalității cu rădăcinile lui românești”, a mai spus ministrul.

Directorul general al MNAR, Liviu Constantinescu, a precizat că în sala redeschisă, care are o suprafață de 150 de metri pătrați și se află la etajul II al galeriei de artă contemporană modernă, sunt expuse 14 lucrări ale lui Constantin Brâncuși.

“Este vorba de redeschiderea sau repunerea în circuitul expozițional a unei săli de expunere, care, printr-o decizie oarecum pripită exact în anul în care ar fi trebuit să sărbătorim 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, noi am reușit să închidem sala de expunere și astfel de abia după un an, cu eforturi substanțiale și înțelegerea și ajutorul Ministerului Culturii, să reușim să redeschidem sala într-un nou concept expozițional cu prezentarea celebrei lucrări ‘Cumințenia Pământului’, care a suscitat multe discuții”, a declarat Liviu Constantinescu.

Directorul adjunct științific al MNAR, Octavian Boicescu, a precizat că expoziția dedicată lui Brâncuși prezintă și o lucrare “extrem de rară”, un ‘Nud’ feminin care va rămâne o perioadă limitată în expoziție “din motive de conservare”.

“Eu vreau să semnalez prezența unui desen de Constantin Brâncuși din fondul muzeului nostru, respectiv de la cabinetul de desene și gravuri, un ‘Nud’ feminin extrem de interesant, o piesă și ea extrem de rară — nici nu ne prea bucurăm în patrimoniul nostru de multe desene de Brâncuși. Există riscul de a trece cu mai puțină atenție pe lângă acest desen, el nu va fi expus decât trei luni din motive de conservare. Cum știți, lucrările pe suport papetar au un regim aparte, prin urmare acest original va fi prezentat timp de trei luni, după care va fi retras și îl veți putea revedea la anul pentru o perioadă tot de trei luni”, a explicat Octavian Boicescu.

Monica Enache, șef birou Artă Românească Modernă, curatorul expoziției, a declarat că lucrările din cadrul expoziției fac parte din perioada de formare a lui Brâncuși și din perioada de tranziție a acestuia către sinteza cunoscută tuturor și vin în mare parte din colecția muzeului.

“Felul în care am gândit parcursul acestei expoziții este unul cronologic, colecția Brâncuși (…) este formată cu precădere din lucrări din perioada de formare a artistului și din perioada de tranziție a acestuia către sinteza pe care o cunoaștem, care ne este mai cunoscută tuturor. Mi s-a părut cumva firesc să încercăm un parcurs cronologic pentru că acesta este singurul discurs care cumva pune în evidență momentul zero care s-a petrecut cumva la câțiva ani după sosirea artistului la Paris și am încercat să facem lucrul ăsta sperând că este și suficient de evocator. De asemenea, am încercat să oferim ceva ce galeria de artă modernă din păcate nu are, și anume câteva texte explicative pentru piesele pe care noi le considerăm importante pentru creația lui Brâncuși”, a afirmat Monica Enache.

Vizitatorii vor putea vedea în cadrul expoziției, începând de joi, pe lângă “Cumințenia Pământului” și lucrările “Rugăciunea”, “Bustul lui Petre Stănescu”, “Somnul”, “Danaida”, “Macheta pilonului Porții Sărutului”, “Scaun”, “Cap de copil”, “Supliciu”, “Prometeu”, “Inginerul Ion Georgescu Gorjan”, “Schiță pentru portretul generalului doctor Carol Davila”, “Bustul pictorului Dărăscu” și lucrarea în tuș “Nud”.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/12/06/romascanu-la-redeschiderea-salii-brancusi-de-la-mnar-demersurile-de-achizitie-a-cuminteniei-pamantului-nu-s-au-inchis-definitiv-18-36-21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *