Romașcanu: Luni discut cu premierul despre sistemul de facilități fiscale pentru producătorii externi de filme

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a anunțat vineri că la începutul săptămânii viitoare va avea o discuție cu premierul Mihai Tudose în legătură cu un pachet legislativ dedicat facilităților fiscale oferite pentru producătorii externi care își toarnă filmele în România.

27adcdb1-a113-42bc-94c7-77c9a0383d07

“Pachetul legislativ respectiv a fost trimis. Îmi doresc ca luni sau marți să am o discuție cu domnul prim-ministru Tudose. Necesitatea există. Singurul lucru care trebuie analizat în acest moment este oportunitatea. Este momentul în care noi construim bugetul pentru anul viitor, există o sumă acolo care trebuie prinsă pentru acest ajutor. În principiu îmi doresc s-o scoatem. (…) Repet. Nu cred că voi avea o problemă de accept al necesității la nivelul primului ministru. Singurul semn de întrebare acum este momentul”, a declarat Romașcanu la Adevărul live.

El a precizat că pachetul legislativ este finalizat.

“Mi l-am dat ca temă de când eram la Comisia de cultură de la Senat. El în acest moment este gata. Avem tot ce ne trebuie. Este o schemă de ajutor de stat, făcută conform reglementărilor legale în vigoare, un așa numit sistem tax incentives, astfel încât producătorii de film externi care își toarnă filmele în România, pe anumite condiții — să cheltuie toți banii aici, să angajeze oameni de aici ș.a.m.d. — pot primi o parte din suma investită sub forma acestui tax incentives”, a spus Romașcanu.

Ministrul a argumentat că foarte multe țări au aceste facilități, apreciate de producătorii externi.

“Este foarte important de știut că absolut toate țările care contează în producția cinematografică au așa ceva. Au ungurii, au estonienii, letonii, ca să nu mai zicem de Vest, lucru care ne face pe noi necompetitivi. Noi am produs filme în România pe criteriul peisajului și al prețului. Totuși, oamenii respectivi care lucrează pe bugete enorme se uită după asemenea avantaje fiscale pe care le folosesc nu numai financiarmente vorbind, adică își iau banii înapoi, ci, în momentul în care atrag finanțare, e un plus pentru fondurile străine care finanțează producția de film”, a explicat ministrul.

Întrebat despre stadiul Legii cinematografiei, Lucian Romașcanu a precizat că în două săptămâni așteaptă un nou proiect de act normativ.

“Așa numita Lege a cinematografiei, de fapt Legea finanțării de către stat a proiectelor cinematografice, care a avut o ordonanță de urgență emisă anul trecut, care a picat în Parlament, și sper în două săptămâni să am finalizat un proiect de lege nouă pe care o să-l discutăm cu industria și acolo să corectăm ce e de corectat”, a încheiat ministrul Culturii.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/20/romascanu-luni-discut-cu-premierul-despre-sistemul-de-facilitati-fiscale-pentru-producatorii-externi-de-filme-17-22-37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *