Roşiile de Giuvărăşti, pe masa deputatului Alexandru Stănescu

Miercuri, 24 mai a.c., primarul comunei Giuvărăști, Dorel Imireanu, a adus roşii de Giuvărăşti pe masa vicepreşedintelui Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților, deputatul Alexandru Stănescu. Mostrele de producţie provin din gospodăriile beneficiare ale programului guvernamental menit să sprijine producătorii agricoli să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producție autohtonă.
„Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/ an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis, care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice, nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Perioada de depunere documentație în vederea obținerii acestui sprijin a fost prelungită până la data de 15 iunie.
Cu toate că Oltul este fruntaș la numărul dosarelor depuse pentru a beneficia de prezentul program, cât și pentru producția de roșii, legumiculturii se confruntă cu o serie de probleme la comercializarea acestora. Printre problemele prezentate conducerii Comisiei de către primarul din Giuvărăști, se numără aspecte precum: dificultatea în a factura marfa datorită refuzului intermediarilor de a-și furniza datele, lipsa unor depozite zonale de preluare a legumelor din acest bazin legumicol, concurența neloială din partea unor așa-ziși producători din piețe. O altă problemă adusă în discuție în cadrul Comisiei, face referire la unele abuzuri ale autorităților fiscale, soluționarea acestora survenind prin legea prevenției, inițiată de Guvernul Grindeanu, care va obliga agenții să prevină eventualele nereguli, oferind posibilitatea de remediere a acestora, sancționarea fiind ultima variantă.
În ceea ce privește soluțiile problemelor privind comercializarea, domnul deputat Alexandru Stănescu, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, a transmis faptul că asocierea în cooperative este singura variantă, deoarece astfel fermierii pot beneficia de facilitățile fiscale conferite de calitatea de membru. Mai mult, are loc o valorificare mult mai bună a produselor, sunt eliminate problemele cu facturile și se poate aplica discount la input-uri. În plus, domnul vicepreședinte a ținut să precizeze faptul că, din discuțiile cu hipermarketurile, acestea doresc să identifice cooperativele din România pentru a putea beneficia de Legea 150/2016- “Legea produselor românești”(51% produse românești).” se arată în comunicatul de presă remis de cabinetul parlamentar al deputatului.
Actualmente, județul Olt are peste 1500 de persoane înscrise în cadrul Programului pentru Tomate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *