Rosneft și kurzii irakieni au încheiat un acord pentru exportul de petrol

Compania petrolieră rusă Rosneft și autoritățile din Kurdistanul irakian au semnat un acord privind operarea unei conducte pentru exporturile de țiței din regiunea autonomă kurdă, informează Reuters.

9c6d2f44-2366-45f9-8908-63af58910fca

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a anunțat vineri că va deține 60% din proiect, iar 40% vor rămâne KAR Group, care exploatează conducta în prezent.

Miercuri, compania a făcut cunoscut un alt acord cu autoritățile kurde de la Erbil, referitor la exploatarea a cinci blocuri de producție, unde a achiziționat 80% din drepturi, urmând să plătească până la 400 de milioane de dolari.

Joi, ministerul irakian al petrolului a publicat un comunicat în care insistă că orice acord în domeniul petrolier trebuie încheiat doar cu guvernul de la Bagdad, iar ministrul Jabbar al-Louaibi a acuzat firmele care negociază direct cu regiunea autonomă Kurdistan de “amestec flagrant în treburile interne” ale Irakului. Directorul general al Rosneft, Igor Secin, citat de AFP, a replicat că “dacă sunt probleme între guvernul irakian și Kurdistan, e treaba lor să le rezolve”.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/20/rosneft-si-kurzii-irakieni-au-incheiat-un-acord-pentru-exportul-de-petrol-02-45-09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *